Extern

După întâlnirea cu Putin, Erdogan este optimist privind reluarea transportului de cereale pe Marea Neagră

post-img
Președintele Erdogan: Discuțiile planificate cu Putin ar putea restabili acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Președintele turc Tayyip Erdogan s-a arătat optimist după discuțiile de luni cu președintele rus Vladimir Putin, la Soci, privind reactivarea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în condiții de siguranță prin Marea Neagră, în mijlocul războiului, însă liderul de la Kremlin a declarat că acesta nu va fi restabilit până când Occidentul nu va îndeplini cerințele Moscovei cu privire la propriile sale exporturi agricole, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

ZFR

Remarcile lui Putin au spulberat speranțele că discuțiile sale cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea revigora un acord considerat vital pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Rusia a refuzat să prelungească acordul în iulie, reclamând că un acord paralel care promitea eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu a fost respectat. Aceasta a declarat că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au împiedicat comerțul său agricol, deși a expediat cantități record de grâu începând de anul trecut.

Putin a reiterat aceste plângeri luni, spunând totodată reporterilor că, dacă aceste angajamente vor fi onorate, Rusia ar putea reveni la acord „în câteva zile”. Erdogan și-a exprimat, de asemenea, speranța că s-ar putea ajunge în curând la un progres. Președintele turc a declarat că Turcia și ONU – care au intermediat acordul inițial – au alcătuit un nou pachet de propuneri pentru a debloca situația.

„Credem că vom ajunge la o soluție care va răspunde așteptărilor într-un timp scurt”, a declarat Erdogan la conferința de presă susținută alături de Putin în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.

Ucraina și aliații săi occidentali au respins cererile Kremlinului considerându-le o manevră pentru a-și promova propriile interese. În acest sens, ministrul german de externe Annalena Baerbock declara că „jocul lui Putin legat de acordul privind cerealele este cinic”. „Doar din cauza lui Putin, navele de marfă nu au din nou acces liber”, a declarat aceasta reporterilor la Berlin.

ZFR

Multe lucruri depind de această negociere. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri pe care se bazează națiunile în curs de dezvoltare. Datele de la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care a organizat transporturile în cadrul acordului, arată că 57% din grânele din Ucraina au ajuns în țările în curs de dezvoltare, principala destinație fiind China.

Prețurile cerealelor au crescut vertiginos după ce Rusia s-a retras din acord, dar de atunci au scăzut, ceea ce indică faptul că, pentru moment, nu există o problemă majoră pe piață. Totuși, eșecul de a reactiva acordul va avea efecte drastice în țări precum Somalia și Egipt, care se bazează în mare măsură pe cerealele din Marea Neagră.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter