Extern

Procesul de aderare a Georgiei la UE s-a oprit „de facto”, după adoptarea unor legi de inspiraţie rusă considerate contrare valorilor europene

post-img
imagine simbol

Procesul de aderare a Georgiei la UE s-a oprit "de facto", după adoptarea de către Tbilisi a unor legi de inspiraţie rusă considerate contrare valorilor europene, au indicat liderii celor 27 reuniţi joi într-un summit la Bruxelles, notează AFP.

Şefii de stat şi de guvern europeni "solicită autorităţilor georgiene să-şi clarifice intenţiile, inversând cursul actual al acţiunilor lor, care pune în pericol drumul (ţării) spre UE, conducând de facto la oprirea procesului de aderare" la UE, potrivit concluziilor summitului.

Georgia, care a obţinut în decembrie statutul de ţară candidată la UE, a adoptat o serie de legi considerate contrare valorilor europene, potrivit Agerpres.


Printre altele, autorităţile georgiene au promulgat pe 3 iunie un text despre "influenţa străină", inspirat de o lege rusă represivă, care a provocat demonstraţii masive la Tbilisi timp de mai multe săptămâni şi critici puternice din partea ţărilor occidentale.

Joi, parlamentul Georgiei a adoptat în primă lectură un proiect de lege care interzice "propaganda LGBT", foarte asemănător cu legislaţia folosită în Rusia pentru reprimarea minorităţilor sexuale.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat luni Georgia că uşa UE s-ar putea închide dacă aceasta nu îşi va schimba politica.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter