Actualitate

VIDEO. Profesori din UTA Găgăuzia și Bălți participă la Suceava, la cursuri intensive de Limba română

post-img
imagine simbol

Cursuri intensive de Limba română pentru dascălii din Republica Moldova. 32 de profesori de peste Prut au sosit la Centrul de Formare Permanentă a Universitații Ștefan cel Mare din Suceava, unde își vor perfecționa cunoștințele în perioada următoare. Profesorii din UTA Găgăuzia și Bălți fac parte din prima grupă pregătită în cadrul unui proiect de specializare în predarea limbii române în zonele populate de minoritățile etnice naționale, relatează tvrinfo.ro.

Profesorii vin din orașul Bălți și din raionul Taraclia din UTA Găgăuzia, regiune unde limba română este folosită în mai puțin de 20% din școli, din cauza lipsei de personal calificat.

Irina Pascalova, profesor, Liceul Mihail Ceachir din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia: Eu știu limba română din copilărie și nu am probleme, dar nu vorbesc atât de des.

Rimma Delibaltova, învăţătoare, Liceul Mihail Ceachir din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia: Copiii trebuie să știe și română, și găgăuză, și de aia sunt bucuroasă că în școala noastră se deschid clasele cu predare în limba română.

De 18 ani, Cristina Cambur este profesoară de Limba română pentru minorități, la o școală din Comrat.

Cristina Cambur, profesor, Liceul Gavril Gaidarji-Comrat, UTA Găgăuzia: Eu predau de 10 ani, de la clasa I până la a XII-a, cel mai dificil este comunicarea. Noi îi motivăm să studieze, dar mediul este restricționat.

Monica Timofte, profesor universitar, Facultatea de Litere, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava: Nevoile lor sunt trei, materiale didactice, materiale de predare a limbii române ca limbă străină și ar avea nevoie de niște aplicații online.

De peste 20 de ani, Universitatea din Suceava organizează cursuri de perfecționare pentru cadre didactice din Republica Moldova.

Ion Coşer, consul general al Republicii Moldova la Iaşi: Este important acest proiect, pentru că, prin cunoștințele care sunt transmise copiilor, va asigura dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Cursuri de Limba română pentru profesorii moldoveni vor mai fi organizate la Timișoara și la Brașov.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter