Secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, spune că deconectările de electricitate vor fi făcute în ultimă instanță, atunci când sistemul energetic nu va mai avea capacitatea să asigure consumul.
„Noi, ca să acoperim consumul, avem posibilitatea să creștem producerea la CET-uri cu încă 50-60 de Megawați. Asta este substanțial. Mai există măsura pentru interzicerea exportului de regenerabile. Asta înseamnă că aceste capacități, care sunt variabile, depind de condițiile climaterice, în anumite ore, produc duce la obținerea a 150-200 de Megawați. Acesta este un aport semnificativ”, a spus el într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.
În afară de aceste posibilități, oficialul a mai anunțat că sunt importurile de pe bursă, conectarea liniei de 110 kV, ajutor de avarie, fluxuri neintenționate – toate acestea sunt instrumente menite să acopere consumul.
Totodată, secretarul de stat a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, subliniind că acest lucru ar putea ajuta la depășirea crizei.
„Acum, un efort mic se cere din partea noastră și mulțumim tuturor care îl fac și noi observăm deja că este un rezultat. Beneficiul este că nu trebuie să apelăm la ajutor de avarie pentru aceste ore de vârf, care este foarte scump și este presiune și pe rețea, și presiune pe preț. Deci, asta putem face și depunem eforturi maxime ca să avem acoperirea consumului de energie electrică și capacității de transport pentru fiecare oră în toate zilele de consum”, a adăugat secretarul de stat.
În urma acțiunilor întreprinse de Comisia pentru Situații Excepționale, pentru perioada de după 1 ianuarie 2025, Republica Moldova are planificată asigurarea cu electricitate în proporție de 98 la sută și un deficit de 2% în orele de vârf. Astfel, pentru a evita deconectările, moldovenii nu trebuie să facă altceva decât să consume rațional energia.
Începând cu 1 ianuarie, Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului.
Săptămâna trecută, concernul rus Gazprom a anunțat, într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, unde este acționar majoritar, că oprește livrarea de gaze începând cu 1 ianuarie 2025, ora 07:00.
Gazprom a invocat drept motiv refuzul părții moldovenești de a achita o datori de 709 milioane de dolari pentru malul drept al Nistrului. În 2023, un audit internațional al acestor datorii a stabilit că Moldova trebuie să plătească 8,6 milioane de dolari.
Citetește și:
Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a evita deconectările în orele de vârf