Digitalizarea sectorului energetic din Republica Moldova face pași importanți, odată cu livrarea celui de-al doilea lot de contoare inteligente către operatorii de distribuție Premier Energy Distribution și RED Nord. Programul-pilot, lansat în 2023 de Ministerul Energiei în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și finanțat de Guvernul Italiei, contribuie la construirea unei infrastructuri energetice mai reziliente, la creșterea eficienței operaționale și la alinierea la standardele europene.
Începând cu februarie 2025, Premier Energy Distribution va instala 9.085 de contoare inteligente în rețeaua de distribuție Centru-Sud, iar RED Nord va implementa 5.344 de dispozitive în zona de distribuție Nord. Aceste contoare vor fi utilizate atât de consumatori casnici, cât și de cei non-casnici. Pe lângă contoare, au fost livrate și echipamente esențiale pentru infrastructura de măsurare inteligentă, cum ar fi concentratoare, servere, module de comunicație și altele, necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor.
Acest lot face parte din prima etapă a proiectului, care a inclus deja instalarea a 3.000 de contoare inteligente cu sprijinul financiar al PNUD Moldova. Până la sfârșitul anului 2025, se preconizează instalarea unui total de 35.000 de contoare inteligente, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de energie electrică din Republica Moldova.
Contoarele inteligente vor oferi avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele.
În același timp, contoarele inteligente vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum.