Extern

ISW: Rusia sau Occidentul - mizele alegerilor din Georgia

post-img
imagine

Kremlinul va încerca probabil să influențeze alegerile parlamentare georgiane din octombrie 2024 pentru a ajuta la asigurarea unei victorii a Partidului Visului Georgiei, pentru a deraia eforturile de integrare euro-atlantică ale Georgiei. Kremlinul speră probabil să profite de poziția pro-Rusia din ce în ce mai mare a Visului Georgiei pentru a facilita eforturile hibride pe termen lung de a-și afirma controlul asupra Georgiei și Caucazului de Sud și pentru a diminua influența occidentală în regiune, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Alegerile parlamentare din 26 octombrie 2024 din Georgia vor fi probabil unul dintre cele mai semnificative alegeri ale țării de la independența sa și vor prezenta oportunități pentru Kremlin de a deraia eforturile de integrare euro-atlantică pe termen lung ale Georgiei și de a restabili influența Rusiei asupra Georgiei . Alegerile parlamentare din Georgia din 2024 vor fi primele de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și primele de când Georgia a obținut statutul de candidat la UE în decembrie 2023[1]. Rezultatul alegerilor va determina probabil dacă Georgia renunță la politica sa de lungă durată de aliniere cu Occidentul și, în schimb, adâncește legăturile economice și politice cu Kremlinul, în conformitate cu pozițiile pro-Kremlin pe care partidul de guvernământ Visul Georgian le-a luat din ce în ce mai mult. Președintele georgian Salome Zurabishvili a spus că alegerile vor avea o importanță „existențială” având în vedere starea din ce în ce mai polarizată a politicii georgiene și a sugerat că alegerile vor determina soarta aspirațiilor europene și euro-atlantice ale Georgiei.

UE a stabilit etape-cheie pe care Georgia trebuie să le depășească înainte de a începe discuțiile reale de aderare la UE și pot începe progresele către aderarea, inclusiv asigurarea unor alegeri parlamentare libere și corecte în octombrie 2024[9]. Alegerile parlamentare din octombrie 2024 vor arăta capacitatea, voința și interesul guvernului ales de a promova această agendă pro-occidentală pe fondul retoricii din ce în ce mai prietenoase cu Rusia pe care Kremlinul va încerca să o exploateze pentru a extinde influența geopolitică a Rusiei în Georgia.

Evaluările din acest raport ISW consideră cea mai periculoasă cale de acțiune pe care partidul Visul Georgian poate asigura o victorie electorală și obține o majoritate parlamentară. Acest curs de acțiune, deși incert, rămâne plauzibil și ar avea consecințe semnificative asupra peisajului politic al Georgiei și asupra rolului Rusiei în Georgia și în Caucazul de Sud. O majoritate parlamentară Visul Georgian ar permite partidului să-și pună în aplicare politicile care să deraieze eforturile de integrare euro-atlantică, pe care Kremlinul le va folosi probabil pentru a-și avansa influența în Georgia și Caucazul de Sud. În cazul în care Georgian Dream nu reușește să câștige controlul asupra guvernului, ISW va oferi evaluări și prognoze ulterioare ale traiectoriei Georgiei și răspunsurilor Kremlinului.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter