Social

A revenit la viaţă după ce a stat aproape trei luni la Terapie Intensivă, iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire

A revenit la viaţă după ce a stat aproape trei luni la Terapie Intensivă, iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire

A revenit la viaţă după ce a stat aproape trei luni la Terapie Intensivă iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire. Vorbim despre o învăţătoare din comuna Stăuceni, diagnosticată cu pancreatită necrotică, boală care îi afectase toate organele. Femeia a primit a doua şansă la viaţă datorită eforturilor supraomeneşti ale personalului medical de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău.

Pentru Victorina, zilele petrecute între pereţii spitalului au fost ca un vis urât. Aproape trei luni, ea a fost în stare de inconştienţă.

VICTORINA PÎNZARI pacientă: „A început o isterie. Era foarte greu pentru mine să realizez că am stat atât de mult în spital. Soţului îi spuneau că nu aveam şanse să trăiesc. Era foarte grav. Necroza pancreatică a afectat toate organele. Funcţiona practic doar creierul, inima.”

A putut simţi, însă, dragostea şi susţinerea soţului său, pompier de profesie. Obişnuit, la rândul lui, să salveze vieţi, bărbatul nu a putut acum decât să-i transmită soţiei puterea de a lupta.

VIOREL PÎNZARI soţ: „La copii le-am spus doar că mama este bolnavă, nu le spuneam toate detaliile. Eu, desigur, că eram fiecare zi aici, seara după serviciu. Iniţial se dădeau foarte puţine şanse la viaţă. Dar s-a depus o muncă enormă pentru a fi acum alături de familie… soţia.”

În perioada în care spitalul i-a fost casă, Victorina ar fi trebuit să sărbătorească zilele de naştere ale celor doi copii dar şi aniversarea ei de 36 de ani. Pentru că a învins boala, însă, poate spune că s-a născut a doua oară.

VICTORINA PÎNZARI pacientă: „Când mi-am revenit, practic, muşchii erau atrofiaţi, nu puteam să merg, nu puteam să strâng mâinile. Mi-am dat seama că trebuie încetişor să mă ridic, că trebuie să ajung acasă, să-mi văd copiii.”

În cazurile de pancreatită acută, timpul poate fi un aliat sau un duşman, pentru că inflamaţia pancreasului duce rapid şi la afectarea altor organe. Victorina a fost salvată datorită eforturilor unei echipe de peste 30 de medici şi asistente, care au folosit echipamentele moderne cumpărate în ultimii ani.

SERGIU COBÎLEŢCHI şef, Departament Anestezie și Terapie Intensivă, IMU: „Aşa s-a primit că copilul ei era la spital. Ea a fost nevoită să îngrijească de copil. Ca orice mama, mai puţin de ea. A fost adusă deja într-o stare critică, când procesul era…. evoluţie terminală.”

OLGA GHERASIM medic anteziolog-reanimatolog, IMU: „Moment important este acela că au fost foarte multe extreme, să zic aşa. Mai ales că pancreatita necrozantă, în ziua de astăzi, prezintă un challenge pentru toţi noi.”

SERGIU ŞANDRU şef, Catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 ,,Valeriu Ghereg": „În cazul dat, am avut succes, luând în consideraţie că situaţia pacientei a fost abordată multidisciplinar, în echipe din diferite specialităţi. Ea a suportat mai multe intervenţii chirurgicale prin care s-au înlăturat masele necrotice şi care au dat posibilitate ca pancreasul să-şi revină, partea ceea care a supravieţuit.”

Costul total al tratamentului Victorinei a fost de peste un milion de lei, bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pancreatita poate fi cauzată de stres şi de un mod nesănătos de viaţă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter