Reprezentanţii Blocului „Împreună” dau un semnal de alarmă cu privire la riscul repetării greșelilor din anii precedenţi în procesul de achiziţie a gazelor naturale pentru sezonul rece 2025 – 2026. Ei acuză Guvernul de inacțiune și au cerut un plan clar și eficient care să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova.
Potrivit celor de la blocul politic Împreună, Guvernul nu a învățat din lecțiile trecutului și continuă să ignore propunerile de optimizare a procesului de achiziție a gazelor. Ei sustin că Republica Moldova riscă să intre în sezonul rece fără rezerve suficiente în conditiile in care prețurile pe bursele internaționale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, iar statele Uniunii Europene au început să-și umple depozitele. "Energocom" ar trebui să se ocupe de achizitii și nu "Moldovagaz", o companie controlată de Gazprom, cu datorii și riscul pierderii licenței după 31 iulie.
SERGIU TOFILAT membru, Blocul Împreună: Un preţ mai bun la gaze poate să-l obţină doar Energocom care e Întreprindere de Stat , are reputaţie bună, are relaţie directă cu traderii, nu are nevoie de intermediari, are resurse suficiente, inclusiv din creditele oferite de BERD. Guvernul are astfel de atribuţii: Legea Gazelor prevede expres la articolul 4: Guvernul impune întreprinderilor de gaze naturale obligaţii de serviciul public. Directorul interimar al Modovagaz sustine că există deja o strategie de achiziţie a gazelor naturale care a fost prezentată Ministerului Energiei, ANRE şi Parlamentului.
VADIM CEBAN preşedinte interimar, Moldovagaz: Pentru sezonul rece – abia sutem în luna mai. Pentru achiziţii mai sunt lunile iunie, iulie, august, septembrie, octombrie. Menţionez că acest aspect a fost discutat în cadrul multiplelor şedinţe la nivel de minister şi ANRE, soluţiile sunt prezentante la autorităţi. Respectiv, specialiştii profesionişti ştiu ce e de făcut şi vor face, dar aceste declaraţii sunt doar politice.
Guvernul nu a comentat declaratiile Blocului Impreuna. În schimb, ministerul Energiei a publicat pe pagina sa de facebook că
Ministerul Energiei a anuntat că, din 2027, Energocom va cumpăra gaz de la Neptun Deep Petrom din România, cel mai mare proiect energetic din zona românească a Mării Negre. În 2024, Energocom a acoperit aproape 84 la sută din volumul total de gaze consumate în Republica Moldova.