Un condamnat la detenție pe viață, Nicolai Morari, eliberat pe 24 martie, conform unei încheieri a Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, a fost reținut joi seară în urma unei decizii a Curții de Apel Nord.
Judecătorul Igor Negreanu i-a înlocuit lui Nicolai Morari partea neexecutată a pedepsei detenție pe viaţă cu muncă neremunerată în folosul comunității pentru 240 de ore. Nicolai Morari a fost condamnat pentru omorul a doi copii, doi frați, și a executat 29 de ani.
Pe 8 mai, Curtea de Apel Nord a dispus reținerea lui Morari și plasarea înapoi în închisoarea din Rezina pentru executarea pedepsei de detenție pe viață.
Nicolai Morari a reușit să iasă din penintenciar după ce, pe 7 noiembrie 2024, directorul Penitenciarului din Rezina, Veaceslav Dascal, a înaintat demers în instanța de judecată privind înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă a lui Nicolai Morari cu o pedeapsă mai blândă conform articolul 92 din Codul penal.
Pe 7 mai, directorul Penitenciarului nr. 17 Rezina, Veaceslav Dascal, a contestat încheierea Judecătoriei Orhei, sediul Rezina. El a invocat că instanța de fond a aplicat în mod eronat prevederile art. 92 Cod penal, care permit înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu una mai blândă, fără a ţine cont de gravitatea excepțională a infracțiunilor pentru care Morari Nicolai a fost condamnat.
Consiliul Superior al Magistraturii a demarat o procedură disciplinară pe numele magistratului Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, Igor Negreanu, responsabil de emiterea unor încheieri prin care au fost eliberați mai mulți criminali periculoși din Penitenciarul din Rezina.
Sursele avizate susțin că fără Administrația Națională a Penitenciarelor nu ar fi fost posibilă nicio eliberare. În plus, Administrația a contestat prea târziu unele încheieri emise de Judecătoria Orhei, sediul Rezina.
Ministerul Justiției a precizat că, până în prezent, au fost eliberate nouă persoane condamnate la detenție pe viață. Din cele nouă proceduri, trei au fost contestate, două recursuri au fost admise, două persoane au fost arestate și încarcecare și o persoana urmează să fie identificată.