Sci-Tech

Alimente pentru sănătatea oaselor

video

Astăzi marcăm "Ziua Mondială a Osteoporozei", o zi care ne amintește cât de important este să avem grijă de sănătatea oaselor.

Osteoporoza este o boală "tăcută", care slăbește oasele fără durere și cauzează riscuri mari de fracturi. De aceea, priviți cu atenție următorul subiect, unde am pregătit o listă cu alimente, care ne ajută să avem un sistem osos puternic.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, oasele își pierd din rezistență și densitate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei femei și unul din cinci bărbați peste 50 de ani, suferă o fractură provocată de osteoporoză. De aceea, este important să aveți grijă de sănătatea oaselor din timp. Iată câteva alimente care vă pot fi de ajutor și merită incluse în alimentația zilnică:

Laptele de vacă este una dintre cele mai bune surse de calciu și vitamina D. Bunăoară, o cană de lapte degresat oferă aproape o treime din necesarul zilnic de calciu.

Tofu este o alegere excelentă, nu doar pentru vegetarieni! Conține calciu, magneziu, zinc, fibre și puțin potasiu – o combinație ideală pentru sistemul osos. Specialiștii recomandă tofu ferm, ce are de două ori mai mult calciu decât cel moale.

Sardinele ne oferă din belșug minerale de calciu și vitamina D, care acționează împreună pentru a întări oasele și a le menține puternice.

Un remediu eficient este și consumul de fructe bogate în potasiu, precum bananele, pepenele galben sau prunele. Acestea combat pierderea de calciu din organism și ajută la păstrarea rezistenței osoase.

La fel și varza kale, spanacul sau broccoli abundă în vitamina K, ce contribuie la reducerea riscului de fracturi.

În concluzie, un stil de viață activ și o alimentație echilibrată sunt cel mai bun mod de a preveni osteoporoza și a vă bucura de sănătatea oaselor, ani la rând.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter