Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au organizat o conferință în care s-a discutat despre consolidarea spațiului științific românesc în context european. Evenimentul știintific dedicat Zilei Europei a reunit cercetători din România și Republica Moldova, care au reafirmat identitatea culturală comună și sprijinul reciproc într-un cadru european comun.
Academia de Științe a Moldovei este, de ani buni, parte integrantă a spațiului științific European.
MIHAI CIMPOI, academician: Academia noastră a fost prima care s-a integrat în comunitatea academică europeană. Noi am fost primii și, în acest fel, continuăm să promovăm ideea europeană, care a fost, de altfel, o idee a culturii românești, De la Cantemir, la Maiorescu.
AURELIAN DĂNILĂ, membru al Academiei Europene de Științe și Arte: Comunitatea ştiinţifică din Moldova este gata să meargă foarte sigur pentru a ajunge la acel moment în care ne vom bucura de acel moment d ea fi înscrişi în lista ţărilor Uniunii Europene.
ION TIGHINEANU, președintele Academiei de Științe a Moldovei: Cred că academiile și-au asumat cu adevărat rolul de locomotive în procesul de consolidare și aderare a Republicii Moldova. În acest context, vreau să subliniez că Academia de Științe a Moldovei a fost acea locomotivă care a reușit să asocieze Republica Moldova la programele europene de cercetare și inovare-Cadru.
Colaborarea academică cu specialistii din Romania facilitează cercetarea in diverse domenii de activitate.
IOAN AUREL POP, preşedintele Academiei Române: Cele două academii ar trebui să militeze, atât în prezent, cât și în viitor, pentru a duce tradiția noastră în Europa, pentru a ne face cunoscuți și a rămâne cu toată forța în această Europă.
În cadrul evenimentului a fost adus şi un omagiu compozitorului George Enescu, la 70 de ani de la trecerea sa în eternitate.
GHEORGHE MUSTEA, compozitor: Enescu a făcut foarte multe lucruri de binefacere şi în timpul războiului cânta în spitale pentru răniţi şi aşa mai departe. Eu personal i-am dedicat o lucrare lui George Enescu, Concertul nr. 2 pentru orchestra, care a fost interpreta şi în România, Elveţia.
Conferința se află la cea de-a doua ediție.
REPORTER: Gabriela Suleac
Imagine: Andrei Daraban