Actualitate

În R. Moldova, 46 de şcoli şi licee vor beneficia de investiții în eficientizare energetică

video

Autoritățile investesc în eficientizarea energetică a 46 de şcoli şi licee din Republica Moldova dar si pentru crearea a 280 de puncte termice individuale la mai multe clădiri publice. Lucrările se vor face în cadrul unui proiect de tranziție durabilă către eficiența energetică în Republica Moldova.

DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: De ce este important acest proiect pentru instituţiile de învăţământ. De când am devenit ministru am vizitat câteva localităţi şi am observat instituţii de învăţământ care au beneficiat deja de eficienţă energetică. Avem instituţii în ţară care şi-au redus factura la energia electrică la 0.


DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Unul dintre aspectele de bază pe care Ministerele le-au luat în calcul atunci când a fost făcută selecţia, a fost potenţialul pentru economia şi optimizarea costurilor de energie. De aceea, în toate aceste instituţii a fost făcut preaudit energetic.


Proiectul are un buget total de 54,5 milioane de dolari, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de la BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferit de Fondul Fiduciar Multidonator "Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare".


INGUNA DOBRAJA, director de ţară, Grupul Băncii Mondiale în Moldova: Este foarte importantă această cooperare între instituţii şi noi, până în prezent, am investit circa 230 de milioane de euro în proiectele legate de eficienţă energetică şi energie în general. Noi vedem mai multe politici strategice în Republica Moldova, cum ar fi Planul de Eficienţă Energetică şi Schimbări Climaterice, Plantul de Energie Durabilă, ele toate au această componentă de eficienţă energetică.


RUSLAN SURUGIU, director, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii: O altă componentă a acestui proiect este instalarea punctelor termice individuale şi asta se referă la municipiul Chişinău. Circa 280 de puncte termice individuale vor fi instalate. Pentru această componentă, Termoelectrica este partener şi beneficiar.


IURIE RAZLOVAN, director general, Termoelectrica: Punctele acestea termice individuale sunt automatizate, pot fi programate, asta nu înseamnă că beneficiarul trebuie să aveţi personal suplimentar. Nici într-un caz. Deci acesta este asigurat de Termoelectrica, doar trebuie să ne spuneţi când vreţi şi specialistul nostru vine şi programează.


Acest proiect va fi realizat de Guvernul Republicii Moldova prin Ministerul Energiei şi UCIPE. Perioada de implementare este 5 martie 2025 - 30 iunie 2029.


REDACTOR: MĂDĂLINA COCIU

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter