Măsura adoptată de Uniunea Europeană este un răspuns clar la influențele rusești ce vizează destabilizarea Republicii Moldova. Este mesajul purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ce, ieri, Consiliul Uniunii Europene a aprobat impunerea de sancțiuni pentru șapte persoane apropiate fugarului Ilan Șor, dar și pentru entități implicate în ameninţarea statului de drept.
În vizorul UE au ajuns deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, lideri ai mai multor partide fondate pe ruinele fostului partid ȘOR, dar și formațiuni politice precum "Blocul Victorie". Pe lista sancțiunilor UE a fost inclusă şi președintele Partidului "Moldova Mare", Victoria Furtună.
DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: Guvernul spune clar, cei care trădează Moldova sunt sancționați și la nivel european. Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice din țara noastră. Cei vizați în acțiunea de ieri a UE sunt apropiați ai fugarului penal Șor, care este condamnat în RM de către o instanță și trebui să-și ispășească pedeapsa în țara noastră, dar și membri ai structurilor care continuă activitatea partidului interzis prin implicare care o fac prin cumpărarea de voturi, coruperea politicienilor locali.
Măsura adoptată de Uniunea Europeană este privită de experți ca un răspuns clar la influențele rusești care vizează destabilizarea Republicii Moldova.
ANDREI CURĂRARU, expert în securitate: Toți cei indicați în lista respectivă sunt argumentați, am văzut argumentările inclusiv din partea Uniunii Europene că sunt agenți de influența ai Federației Ruse conectați cu Ilan Șor. Mai mult decât atât, vedem și organizații care printr-o manieră sau alta încearcă să influențeze procesele politie din Republica Moldova. Uniunea Europeană a reacționat și reacționează la riscurile emergente la securitate pentru Republica Moldova și dă dovadă de un caracter pro-activ în tot ce înseamnă protecția democrației Republicii Moldova și a proceselor electorale.
ION TĂBÂRȚĂ, director executiv, CID NATO în Republica Moldova: Este un act de constatare, un certificat de confirmare că persoanele respective sunt elemente hibride ale atacurilor și interferențelor Federației Ruse în procesele politice, procesele electorale din Republica Moldova. Desigur aceste persoane vor fi limitate în anumite acțiuni ale lor pe teritoriul UE.
Consiliul Uniunii Europene a publicat lista completă a celor sancționați.
Pe listă se regăsesc
LISTA SANCȚIUNILOR U.E.
Alexandru Beșchieru, liderul partidului "Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei"
Victoria Furtună, președintele partidului "Moldova Mare"
Vadim Grozavu, liderul formațiunii "Victorie"
Alexei Lungu, liderul partidului "Șansa"
Natalia Parasca, liderul partidului "Renaștere"
Alexandr Nesterovschi, deputat, partidul "Renaștere"
Irina Lozovan, deputat, partidul "Renaștere"
Ultimii doi au fost condamnați în Republica Moldova, Nesterovschi la 12 ani, iar Lozovan la 6 ani de închisoare, pentru finanțarea ilegală a partidelor politice. După condamnare, au dispărut, dar au fost văzuți recent la Moscova, la un congres organizat de condamnatul Ilan Șor.
Pe lista sancțiunilor se mai află Blocul "Victorie", Centrul Cultural Educațional al Moldovei și o companie controlată de Șor. Decizia UE prevede și blocarea activelor acestora în statele membre, dar și interzicerea oricărei forme de sprijin financiar sau economic, direct sau indirect.