Actualitate

/TVR Bref/ Locuitorii comunei Boldurești sunt chemați, repetat, la urne, duminică, 20 iulie

post-img
Candidații la funcția de primar de Boldurești, Nicanor Ciochină și Sergiu Bulicanu

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, 16 iulie.

Locuitorii din Boldurești, Nisporeni, sunt chemați duminică să își aleagă repetat primarul

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat, miercuri, rezultatele alegerilor primarului comunei Boldurești în urma deciziei Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 14 iulie și a stabilit organizarea repetată a turului doi al scrutinului pentru duminică, 20 iulie. În urma primului tur organizat pe 18 mai, cele mai multe voturi au fost acumulate de candidații Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină. „CEC a reexaminat contestația candidatului independent la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni, Serghei Bulicanu, prin care acesta a solicitat Comisiei anularea hotărârii Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești de confirmare a legalității alegerilor locale noi (turul II) din 1 iunie 2025”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Care este prețul solicitat de BERD pentru vânzarea Portului Giurgiulești?

Compania Națională Administația Porturilor Maritime SA Constanța (APM), controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor, cu 80% din capital, a depus ofertă angajantă de achiziție, în valoare de circa 62 milioane de dolari, la licitația de vânzare a ICS Danube Logistics, operatorul Portului Giurgiulești din Republica Moldova, la care acționar unic este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), profit.ro. Pe lângă suma de 62 milioane dolari, care ar reprezenta doar prețul de preluare a ICS Danube Logistics, Portul Constanța s-a angajat să efectueze investiții de minimum 28 milioane de dolari în Portul Giurgiulești. Complexul Portuar Giurgiulești este compus din Portul Internațional Liber Giurgiulești, proprietate a BERD, și Portul de Mărfuri și Pasageri Giurgiulești, proprietate a statului Republica Moldova.

Bilanț sumbru al accidentelor de la Gornoe și Ruseni: 2 morți și 15 răniți

Două persoane au murit, iar alte zece au ajuns la spital în urma unui grav accident rutier produs miercuri dimineață pe drumul Orhei – Chișinău, în apropiere de localitatea Gornoe, raionul Strășeni. În aceeași zi, un alt accident s-a produs lângă satul Ruseni, raionul Edineț. Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Tragedia de la Gornoe s-a produs dimineaţa, în jurul orei 07:30. Un automobil de model VAZ a intrat în coliziune cu un microbuz de rută care se deplasa spre Chișinău și transporta 12 pasageri. În apropierea satului Ruseni, raionul Edineț, două automobile s-au ciocnit, iar cinci persoane cu vârste între 15 și 50 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale. Trei ambulante au intervenit la fața locului. Medicii au stabilizat victimele, apoi le-au transportat la Spitalul Raional Edineț pentru investigații și tratament.

/DOC/ Șeful de la vamă, Gorea, cercetat pentru corupție, cere în instanță dolarii confiscați

Iurie Gorea, fostul șef al Biroului Vamal Centru, cercetat penal pentru corupere pasivă, a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restituirea banilor ridicați de oamenii legii în urma perchezițiilor. Valoarea totală a sumelor confiscate, în diferite valute, se ridică la aproximativ 1,1 milioane de lei. Potrivit Centrului Național Anticorupție, Iurie Gorea, șef al Biroului Vamal Centru, un broker și alte persoane, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari. Acești bani erau destinați, potrivit Centrului Național Anticorupție, pentru trecerea unor mărfuri în regiunea transnistreană. Iurie Gorea a fost numit șef al Biroului vamal Centru pe 13 septembrie 2024. În 2023, el a fost numit șef de secție în Cancelaria de Stat, Secţia integritate instituţională şi protecţia secretului de stat.

Aproape 350.000 de transnistreni dețin cetățenia RM. Tiraspolul lansează acuzații de „racolare”

Agenția Servicii Publice (ASP) susține că pe 30 iunie 2025, în Registrul de stat al populației, erau înregistrați 375.044 de locuitori din regiunea transnistreană dintre care 347.161 dețin cetățenia Republicii Moldova. Celelalte 7.557 de persoane sunt cetățeni străini. ASP precizează că 264.692 de locuitori din regiunea din stânga Nistrului dețin acte de identitate de uz intern valabile, iar 232.669 – pașaportul valabil de cetățean al Republicii Moldova. „În perioada 19 aprilie 2018 – 30 iunie 2025, ca urmare a simplificării procedurii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, 43.505 persoane au fost recunoscute ca cetățeni ai țării, dintre care 28.197 (circa 65%) sunt locuitori ai regiunii transnistrene și ai municipiului Bender”, se menționează într-un comunicat al Biroul Politici de Reintegrare. Potrivit administrației secesioniste din stânga Nistrului, la începutul anului 2024, Transnistria avea 455.700 de locuitori.


R. Moldova va avea un hub de excelență în inteligență artificială, conectat la rețeaua europeană

În Republica Moldova va fi deschis un hub de excelenţă în inteligenţa artificială, conectat la reţeaua europeană de centre şi fabrici de AI. Anunţul a fost făcut în cadrul vizitei la Chişinău a vicepreşedintei executive a Comisiei Europene pentru Suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen. Oficialul a avut întrevederi cu Maia Sandu şi cu reprezentanţii guvernului. Hub-ul „Antena de inteligenţă artificială” va fi deschis pe platforma viitorului Moldova High-tech Park. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Doina Nistor, crearea acestui spaţiu va impulsiona dezvoltarea tehnologiilor în industriile strategice, agricultură, medicină şi sistemele guvernamentale.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor