Politic

Aproape 350.000 de transnistreni dețin cetățenia RM. Tiraspolul lansează acuzații de „racolare”

post-img
Populație

Agenția Servicii Publice (ASP) susține că pe 30 iunie 2025, în Registrul de stat al populației, erau înregistrați 375.044 de locuitori din regiunea transnistreană dintre care 347.161 dețin cetățenia Republicii Moldova. Celelalte 7.557 de persoane sunt cetățeni străini. Potrivit administrației secesioniste din stânga Nistrului, la începutul anului 2024 Transnistria avea 455.700 de locuitori.

ASP precizează că 264.692 de locuitori din regiunea din stânga Nistrului dețin acte de identitate de uz intern valabile, iar 232.669 - pașaportul valabil de cetățean al Republicii Moldova.

„În perioada 19 aprilie 2018 – 30 iunie 2025, ca urmare a simplificării procedurii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, 43.505 persoane au fost recunoscute ca cetățeni ai țării, dintre care 28.197 (circa 65%) sunt locuitori ai regiunii transnistrene și ai municipiului Bender”, se menționează într-un comunicat al Biroul Politici de Reintegrare.

„Procesul de documentare a locuitorilor din stânga Nistrului reflectă angajamentul constant al autorităților Republicii Moldova de a facilita reintegrarea acestora în cadrul legal național, asigurându-le accesul la servicii publice și garantarea drepturilor fundamentale”, se mai spune în același comunicat.

Biroul Politici de Reintegrare semnalează că cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, beneficiază de avantajele statutului de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, precum de libera circulație în spațiul UE și acces la oportunități economice, educaționale și sociale.

Așa-zisul serviciu de securitate din regiunea transnistreană a lansat recent acuzații grave la adresa Chișinăului, susținând că, începând cu 2024, Serviciul de Informații și Securitate ar condiționa acordarea actelor de identitate locuitorilor transnistreni cu acordul acestora de a colabora cu autoritățile constituționale.

Potrivit comunicatului transnistrean, autoritățile de la Chișinău ar apela „la șantaj” și „promisiuni false” pentru a obține informații ce ar pune în pericol „securitatea regiunii”.

TVR Moldova a solicitat comentarii pe marginea acestor acuzații din partea ASP și Guvernului, dar cele două instituții au refuzat să ofere reacții.

Potrivit site-ului web al pretinsei bănci republicane de la Tiraspol, regiunea transnistreană avea, la 1 ianuarie 2024, 455.700 de locuitori.

TVR Moldova nu poate verifica veridicitatea acestor date.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter