Scandal cu bătăi şi injurii la biserica din satul Grinăuţi, raionul Râşcani. Urmează informaţii şi imagini cu impact emoţial. Preotul Constantin Turtureanu a fost lovit, tras de păr şi scos din lăcaşul sfânt de un grup de localnici, adepţi ai Mitropoliei Moldovei. Motivul gestului halucinant este că părintele a aderat la Mitropolia Basarabiei. Imaginile şocante au fost filmate de soţia preotului şi postate pe o reţea de socializare. În replică, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au declarat că reacţiile violente ale localnicilor au fost... dictate de emoţii.
Scandalul a pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a anunţat că aderă la Mitropolia Basarabiei şi, respectiv, părăseşte Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove. După anunţ, el a intrat în biserică iar un grup de săteni, adepţoi ai Mitropoliei Moldovei s-au adunat pentru a-l alunga din biserică. Totul a degenerat în violenţe.
CONSTANTIN TURTUREANU, parohul bisericii din Grinăuţi: S-a văzut cum mă scoteau, cum mă îmbrânceau, simt şi acum dureri în spate. Mi se pare că am şi fost lovit de cei care erau în spate. Este straşnic pentru că şi preoţii au participat la asta, care nimic nu au cu biserica noastră.
ALIONCA FRECĂUȚAN, primar Grinăuți: Eu nu am pus mâna pe cheia bisericii. Am spus clar: nu eu am încuiat biserica și nu eu trebuie să o descui. Nu este bunul nostru, nu ne aparține și nu avem dreptul să îl gestionăm. Persoana care a luat cheia este... – Soțul dumneavoastră! – Da, soțul a luat-o și tot el a transmis-o. Eu nu eram acasă. Nu am dat nicio indicație și nicio dispoziție.
Acum, familia preotului trăieşte cu frica în sân. Aceştia s-au mutat în sat în urmă cu 13 ani și locuiesc pe terenul bisericii, într-o casă renovată din propriile resurse.
ANIȘOARA TURTUREANU, soția preotului: Acum trăim cu teamă, pentru că aseară un domn ne-a spus că avem la dispoziție 24 de ore ca să eliberăm casa. În acest moment, nu avem unde să mergem. Nu avem apartamente la Bălți, așa cum se vehiculează, și nici în România. Avem o casă în construcție, însă, din păcate, nu este încă finalizată.
IOAN MOŞNEGUŢU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, MITROPOLIA MOLDOVEI: Dar comportamentul comunităţii a fost unul creştinesc din punctul dumneavoastră de vedere? - Comportamentul este probabil dictat de emoţii.
Localnicii implicaţi în scandal împăştie falsuri despre Mitropolia Basarabiei. Unele dintre ele depăşesc orice imaginaţie.
„Am auzit că o să ne facă musulmani, diferită, diferită informaţie falsă. Cine spune informaţia aceasta? – Cine spune informaţia aceasta falsă, vă spun sincer nu ştiu. La noi satul nostru, aşa pe vârful dealului sunt ucraineni şi şcoala noastră era ruso-moldovenească şi am înţeles că este implicată politica. Au auzit că biserica, preotul o privatizează. Dar nu este corect asta. Oamenii aud unul de la altul şi aşa merge telefonul stricat."
"Părintele s-a gândit la binele satului, la binele locuitorilor, la binele nostru, când a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei. Pentru că România e un stat care întinde o mână de ajutor în toate direcțiile."
"Sunt minciuni că cu românii. Dar cu rușii, care ucid oameni în toată Ucraina și sunt binecuvântați de Chiril, asta e normal? Cu rușii hai, că rușii sunt buni? Dar aceștia sunt oameni răi. Nu cum? Unde e mintea cea pe care trebuie să o aibă un om cât de puţin?"
Între timp, în biserica din sat ar urma să ajungă un alt preot, de la Mitropolia Moldovei.
"Diseară mergem la slujbă, să facem aghiazmă, să stropim... și el să ne facă proști? – Cu cine o să faceți slujba? Cu ce preot? – Cu părintele... Ne-au dat părinte! – Cine? – Părintele Victor, dar eu nu-l cunosc. – E de la Mitropolia Moldovei? – Da, da, da."
TVR MOLDOVA a intrat în posesia unui document potrivit căruia, acum câteva zile, un grup de oameni din Grinăuţi a înregistrat la ASP biserica din sat ca entitate ce aparţine Mitropoliei Moldovei.
IOAN MOŞNEGUŢU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, MITROPOLIA MOLDOVEI: Nu putea fi fondată o asociaţie creştină decât comunitatea parohială a adus în ordine actele la ASP. A înregistrat comunitatea, în componenţa eparhiei de Soroca şi Drochia a Mitropoliei Moldovei."
Avocatul Mitropoliei Basarabiei are, însă, altă explicaţie.
IULIAN RUSANOVSCHI, AVOCATUL MITROPOLIEI BASARABIEI: "Biserica e construită de comunitatea religioasă care face parte din Mitropolia Basarabiei din 1996, pe banii strânşi de comunitate. În 2003, preotul de atunci s-a dus la cadastru cu cerere de a înregistra biserica pe comunitatea religioasă. Registratorul în loc să înregistreze conform cererii, a înregistrat cererea pe Mitropolia Moldovei. În temeiurile de drept privind dobândirea dreptului de proprietate figurează actele comunităţii religioase parte a Mitropoliei Basarabiei. Mitropolia Moldovei nu a avut drept translativ de proprietate. Din greşeală e trecut."
Poliția a inițiat un proces contravențional.