Politic

Reforma Consiliului Suprem de Securitate provoacă discordie în Parlament. Ce nemulţumeşte opoziţia?

video

Ideea reformei Consiliului Suprem de Securitate (CSS), o structură ce urmează să fie transformată din autoritate consultativă în una de coordonare și decizie, aparţine Președinției. Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că proiectul își propune să eficientizeze activitatea CSS. Deputaţii din opoziţie susţin că iniţiativa legislative este neconstituţională.

În prezent, deciziile Consiliului Suprem de Securitate sunt consultative, şi nu obligatorii.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldovei:  În climatul, în conjuctura de securitate pe care noi o avem şi o trăim la moment este nevoie de a face ca aceste decizii foarte importante, de altfel, să aibă un caracter obligatoriu pentru instituţiile care participă acolo. Noi prin această iniţiativă, cred eu, nu facem decât să racordăm realităţile de securitate pe care le avem în zonă, în ţară. - Dar de ce abia acum? - Bună întrebare. Mai bine mai târziu decât deloc.

Documentul prevede transformarea Consiliului Suprem de Securitate in organ central de coordonare și decizie, iar șeful statului să devină președinte al CSS. De asemenea, deciziile vor avea caracter obligatoriu. Se propune ca neexecutarea hotărârilor CSS să fie pedepsite cu amenzi sau chiar închisoare. Deputatul Lilian Carp, autorul proiectului, a anunțat că proiectul de lege urmează să mai fie supus dezbaterilor publice.

LILIAN CARP, președinte, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică:  La acest articol încă are loc dezbaterile. Experţii urmează încă să propună mai multe variante sau modalităţi de reformulare al acestui articol. Eu nu în zadar am invitat experţi atât din domeniul justiţiei, din societatea civilă, pentru că aşa cum am făcut şi la alte legi, cum a fost cea SIS, am făcut dezbateri largi, în care am ajuns la o lege bună şi să nu încalce drepturile omului.

Deputaţii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susţin că iniţiativa legislative este neconstituţională.

ADRIAN ALBU, deputat BCS:  Este un proiect anticonstituţional. Un proiect care crează premise de uzurpare a puterii de stat de către o instituţie şi un proiect care dacă vom continua în aşa ordine de idei, o să ajungem să fim o ţară dictorială în cel mai simplu caz.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS:  Darea mai multor împuterniciri din punct de vedere egal CSS-ului este după mine o logică deplasată, pentru că uneori deciziile CSS poate să vină în contradicţie cu strategia naţională a Republicii Moldova de dezvoltare pe anumite domenii.

Proiectul de lege va fi înregistrat după dezbaterile publice. Consiliul Suprem de Securitate este prezidat de președintele Maia Sandu. Acum, CSS este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și a altor autorități administrative centrale în domeniul asigurării securității și apărării naționale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter