Actualitate

/VIDEO/ În cinci localităţi din R. Moldova, vor fi create parcuri fotovoltaice pe bani europeni

video

În cinci localităţi din Republica Moldova vor fi create parcuri fotovoltaice printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană cu 12,3 milioane de lei. Localitățile vor beneficia şi de proiecte smart village care presupun modernizarea serviciilor publice, digitalizarea şi îmbunătăţitrea infrastructurii. Proiectul este implementat de Solidarity Found PL în Moldova.

Mereni, Coşniţa, Lozova, Larga şi Sipoteni sunt localităţile care vor beneficia de investiţiile europene în cadrul proiectului "EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunităţi puternice.". În scurt timp vor începe lucrările de construcţie a parcurilor fotovoltaice, fiecare cu o capacitate de 200 kW. Primarii au pregătit deja terenurile şi, până în septembrie, parcurile trebuie date în exploatare.


VIOREL JARDAN, primar comuna Lozova: Contribuţia administraţiei locale este de 10 la sută, capacitatea parcului este de până la 200 de kW. Dacă să vorbim în cifre pentru comunei noastre economii sau venit la bugetul local este de un milion 200, un milion 600 de mii lei pe an.


ALEXANDRU BÎRCA, primar Mereni: Pe lângă faptul că Republica Moldova tinde să treacă la energie verde ne-am aliniat şi noi la acest proces. Şi a doilea motiv pentru care am aplicat este să facem economii la bugetul localităţii în jur de 700 de mii de lei anual, ceea ce ne va permite să reinvestim banii în altceva în infrastructura localității.


Localitățile vor implementa si proiecte de tip Smart Village care au drept scop modernizarea infrastructurii, a serviciilor publice locale astfel sprijinind dezvoltarea durabilă a comunităților.


VIOREL JARDAN, primar comuna Lozova: Sunt idei inovatoare, sunt idei inteligente sunt iei smart care vin să simplifice procedura pactic şi birocratia si toate procedurile de zi cu zi. Vorbim despre tehnica electrica, pentru intretinerea spatiilor vezi in comunitate. Vorbim despre actiuni inovative sau activitati noi pentru managementul deşeurilor solide, sisteme de comandă la distanta, sisteme metrologice la distanta.


ALEXANDRU BÎRCA, primar Mereni: În primul şi în primul rând supraveghere video şi iluminat inteligent şi după aia tehnică de ultimă generaţie pentru necesităţile primăriei şi a casei de cultură.S-a elaborat o strategie de smart village unde sunt incluse toate aceste puncte.


Contribuţia primăriilor în cadrul acestui proiect este de cel mult 20%. 80% sunt bani oferiţi de Uniunea Europeană.


NICOLAE SOLOVIOV, manager de proiect EU4Moldova Rezilientă: În componenta dată ne-am ghidat de doua concepte de bază smart village care este actualmente promovat intens în Uniunea Europeană. Şi are drept obiectiv susţinerea localităţilor să întroducă noi tehnologii. Iar al doilea model este de autonomie enegetică locală în baza căruia localităţile sau autorităţile publice locală produc suficientă energie electrică pentru a-şi asigura autonomia.


Valoarea totală a proiectului este de 9,5 milioane de euro. Proiectul "EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunități puternice" este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.


REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: A. Daraban/A.Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter