Actualitate

„Ortodoxie românească”. 100 de ani de la ridicarea Arhiepiscopiei Chișinăului la rang Mitropolie

video

Zi de mare sărbătoare pentru cei prezenţi astăzi la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău. A fost organizată o slujbă aniversară cu prilejul împlinirii a o sută de ani de existenţă a Mitropoliei Basarabiei. Un sobor de preoţi, împreună cu Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, au marcat un veac de slujire ortodoxă românească în Basarabia.

La slujbă au participat toti arhiereii și preoții din parohiile Mitropoliei Basarabiei, dar și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului.


„Ne bucurăm că în sfârşit se poate vorbi în tihnă şi în linişte, cu dragoste şi cu bucurie, cu pace despre acest eveniment pentru că am fost mult timp persecutaţi, nerecunoscuţi şi iată că împlinim o sută de ani de la fondare şi îi mulţumim ÎnaltPreasfinţitului nostru Petru pentru lupta grea pe care a avut-o şi îi suntem recunoscători. Dorim pace, bucurie şi prosperitate în ţară. Pentru toată România, eu vin din România, este credinţa neamului nostru românesc şi trebuie să o păstrăm până vom ajunge la cel de Sus, de la moarte până la viaţă...De unde aţi venit? Din Bârlad, judeţul Vaslui”.



Această aniversare nu reprezintă doar o comemorare cronologică, ci si un moment de reflecție asupra continuității și biruinței credinței ortodoxe românești în spațiul dintre Prut și Nistru.


„Pentru noi este o sărbătoare foarte importantă. Este o speranţă foarte mare. Pentru că noi pe zi ce trece, pe an ce trece, noi vrem să fim împreună cu România Mamă şi să avem o Mitropolie recunoscută. Să putem merge la orice slujbă, să nu mergem şi pe vechi şi pe nou. Ne-am săturat aşa. Vrem să fie în toată legea. Este foarte important, în mod special pentru poporul basarabean. Ar trebui să fim puţin mai realişti, să vedem lucrurile aşa, mai real, aşa cum sunt, cum ne-a spus istoria. Este o mare sărbătoare”.


Prin decretul regal din 4 mai 1925, Arhiepiscopia Chișinăului a fost ridicată la rang de Mitropolie, sub denumirea de Mitropolia Basarabiei, și a devenit un simbol al unității, demnității și continuității Bisericii Ortodoxe Române în acest spațiu creștin.


REPORTER: SORINA GOLOVATIUC

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter