Social

Tineri din Republica Moldova şi din Iaşi, la Adunarea Tinerilor Ortodocşi din Basarabia şi România

Tineri din Republica Moldova şi din Iaşi, la Adunarea Tinerilor Ortodocşi din Basarabia şi România

Credinţa şi valorile comune i-a adus, din nou, împreună. Este vorba despre 200 de tineri din Republica Moldova şi din Iaşi care şi-au dat întâlnire la Orhei, unde a avut loc Adunarea Tinerilor Ortodocşi din Basarabia şi România. Împreună au învăţat lecţii valoroase, au împărtăşit valorile creştine şi au organizat un marş prin care au cerut să nu mai fie graniţă la Prut.

În cadrul acţiunii din acest an, tinerii au participat la patru ateliere educaţionale şi la câteva conferinţe. Unele au fost dedicate limbii române şi scrierilor bisericeşti, iar la altele tinerii au învăţat cântări bisericeşti şi chiar au dansat.

PĂRINTELE SERGIU AGA coordonator, preot la Biserica Ortodoxă Românescă din Orhei: Şi-au putut dezvolta personalitate învăţând care sunt valorile declarate şi care sunt valortile asumate. Părintele Marius Pâjin ne-a fost alături cu o conferinţă duhovnicească care s-a adresat tinerilor din Basarabia învăţându-i care sunt darurile tinereţii.

Adunarea Tinerilor Ortodocşi de pe ambele maluri ale Prutului a fost încununată de marşul Unirii. În straie naţionale şi cu drapele în mână, tinerii au mers la monumentul lui Vasile Lupu din Orhei.

DANIEL VÂRLAN membru, Liga Sudenţilor din Basarabia: Eu consider că fiecare patriot, fiecrea cetăţean al acestei ţări are o datorie faţă de Patria sa. Respectiv aceste marşuri sunt o contribuţie la idealul naţional.

EUGENIU CÂRLIG vicepreşedinte, ASCOR Chişinău: Acest mars s-a manifestat şi prin credinţa creştin ortodoxă pe care o purtăm şi o păstrăm în suflet şi cum am spus mai sus suntem români şi punctum.

PĂRINTELE IOAN MARIAN, protopopul de Orhei, parohul Bisericii din Ratuș: În jurul acestei sărbători a Sfântului Ştefan cel Mare desigur ne-a unit şi ne adună pentru a fi uniţi într-un duh, într-un gând Suntem în Basarabia şi desigur atât timp când vorbim limba română şi avem o istorie comună nu putem fi altfel decât români.

Proiectul "Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România" este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României. Acţiunea îşi propune să consolideze legăturile spirituale și culturale dintre tinerii ortodocși din Basarabia și România.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter