Justiție

Igor Grosu: Judecătorii care au permis eliberarea deținuților sunt supuși inspecției judiciare

video

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat și a demarat o anchetă pe marginea prestației judecătorilor care au luat anumite decizii în cazul eliberării deținuților condamnați pe viață în urma folosirii abuzive a legii amnistiei, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, vineri în emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Atunci când s-a venit cu ideea unei legi privind amnistierea, era prilejuit de sărbătorirea a 30 de ani (de la proclamarea independeței Republicii Moldova - n.r.), noi discutam despre cazuri de condamnări, cu totul altele, minore, a unor mame cu copii, care au comis o infracțiune nu atât de gravă, numai nu de omucidere. Discutam de un furt, o tâlhărie, o ceartă care a degenerat într-o altercație. Deci, asta a fost discuția și așteptarea noastră a tuturor. Ne-am referit la cei care, pentru anumite crime minore, au ajuns să fie condamnați. La asta ne-am referit", a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit oficialului, acum apar mai multe semne de întrebare și este normal ca Olesea Stamate să aibă opinia de ei.

„Parlamentul va pune la dispoziție toate materialele, că vorbim de stenograme, că vorbim de proiecte și așa mai departe, la diferite etape, acelor instituții care vor să investigheze, să pună întrebări celor implicați în tot procesul acesta, să analizeze foarte atent ședințele comisiei juridice, ședințele în plen ale Parlamentului, stenograma, proiectul care a fost propus spre discuții, proiectul care a fost votat, ulterior care a fost redactat, care a fost semnat și trimis la promulgare", adaugă speakerul.

Citește și: Maia Sandu, despre amendamentele la Legea amnistiei: Se va investiga cine a comis abuzuri

„Este evident inadmisibil cei care au comis crime grele. Numai nu ei trebuiau să ajungă subiecți ai acestei amnistii. Nici vorbă de așa ceva. Rolul fiecărei instituții și prestația Administrației Naționale a Penitenciarelor trebuie investigat și prestația celor care l-au elaborat și prestația judecătorilor”, a conchis Igor Grosu. 

Pe 16 aprilie, după ședința Platformei Anticorupție, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova a fost la „un pas de o catastrofă morală și instituțională”, iar „problema eliberării pe bandă rulantă a unor criminali periculoși” nu este în Legea Amnistiei, ci în amendamentele „strecurate ulterior”.

Citește și: Olesea Stamate se apără: Anul trecut, au fost eliberați deținuți și nu a fost „zarvă”. De ce acum?

Anterior, Olesea Stamate a fost acuzată de PAS precum că ar fi abuzat de încrederea foștilor săi colegi din partid, atunci când a înaintat amendamentele la Legea Amnistiei, care, ulterior, ar fi creat posibilitatea ca mai mulți condamnați la închisoare pe viață să iasă din închisoare.

În urma acestui scandal, deputaţii PAS au modificat Legea cu privire la amnistie. Astfel, persoanele condamnate, cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen.

Citește și: /VIDEO/ Legea amnistiei, modificată pe repede înainte pentru a evita eliberarea criminalilor

Potrivit Ministerului Justiției, 9 persoane condamnate la detenție pe viață au fost eliberate în baza Legii Amnistiei, după obținerea unor decizii judecătorești favorabile. Ministerul Justiţiei a prelungit termenul pentru ancheta internă în urma eliberării deţinuţilor condamnaţi pe viaţă. 

Pe 14 mai, Administrația Națională a Penitenciarelor a informat că directorul închisorii din Rezina, Veaceslav Dascal, și adjunctul acestuia au fost suspendați din funcție pentru perioada  anchetei de serviciu inițiate la 8 aprilie 2025.

Și Consiliul Superior al Magistraturii a demarat o procedură disciplinară pe numele magistratului Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, Igor Negreanu, responsabil de emiterea unor încheieri prin care au fost eliberați mai mulți criminali periculoși din Penitenciarul din Rezina.

Ministerul Justiției a precizat anterior că, până în prezent, au fost eliberate nouă persoane condamnate la detenție pe viață. Din cei nouă deţinuţi eliberaţi, în cinci cazuri au fost anulate deciziile instanțelor, iar trei condamnați s-au întors în penitenciar. În privinţa celui de-al patrulea deţinut a fost dispusă procedura de extrădare pentru că a fugit din țară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter