Social

Reguli mai stricte pentru deţinătorii de arme. Se extinde categoria persoanelor cu interdicție

Video

Se înăspresc condițiile de obținerea și reînnoire a permiselor port-armă. Astfel, cetăţenii care nu au locuit în Republica Moldova în ultimii cinci ani sau cei din anumite zone aflate în stânga Nistrului nu vor putea obţine dreptul de a purta armă. Noile prevederi au fost votate de Parlament în prima lectură. Autorii initiaţivei legislative spun că aceste modificări erau necesare din cauza creșterii alarmante a cazurilor de utilizare ilegală a armelor în ultimii ani.

Cei care vor să obţină un astfel de permis vor trebui să urmeze un curs de mânuire a armelor cu durata de minim 40 de ore. Este una dintre noile condiţii prevăzute în proiectul legislativ. Iar la obţinerea documentului, deţinătorul este obligat să-şi introducă datele în Registrul de stat al armelor, o platformă digitală pentru evidența tuturor armelor din ţară.

LILIAN CARP, președinte, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică: Proiectul propune reducerea termenului pentru vizarea permisului de armă de la cinci la trei ani, introducerea obligativităţii unui curs de calificare în domeniul mânuirii armei de foc pentru titularii deţinătorilor de arme, înăsprirea regulilor de păstrare şi transport, precum şi instituirea controlului suplimentar la trecerea frontierei de stat.


Potrivit autorităţilor, conflictul îngheţat din regiunea transnistreană rămâne un pericol pentru securitatea statului şi creează premise pentru creşterea traficului ilicit cu arme de foc şi muniţii. Astfel, cetăţenii care locuiesc în teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale nu vor putea obţine dreptul de a folosi arme.

LILIAN CARP, președinte, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică: Se intorduc o serie de modificări şi în partea ce ţine de obţinerea permiselor de procurare a armelor letale şi neletale, precum interzicerea acordării permiselor pentru persoanele sancţionate contravenţional în ultimii cinci ani pentru deţinerea ilegală de arme, celor cu domiciliu stabilit pe teritoriul unităţii teritoriale din stânga Nistrului, precum şi persoanelor care prezintă risc pentru ordinea şi securitatea publică.

În cazul în care un utilizator pierde dreptul de posesie a unei arme sau acest drept îi este limitat, poliţia îi poate ridica armele, muniţiile si accesoriile.

ALEXANDRU BEJAN, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne: Noile reglementări cu siguranță vor contribui la îmbunătățirea siguranței cetățenilor şi creșterea responsabilității deținătorilor de arme. De asemenea, considerăm că prin aceste modificări vom diminua riscul ca armele să ajungă în posesia unor persoane nepregătite.

Iniţiativa legislativă introduce și pașaportul european pentru arme de foc. Acesta va permite transportul legal al armelor personale în statele membre ale UE. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în 2023 s-au înregistrat peste cinci mii de incidente legate de arme. Iar în primele luni ale acestui an au fost 117 infracțiuni și peste 2.600 de incidente cu folosirea armelor, ceea ce confirmă necesitatea consolidării cadrului legal în acest domeniu. Proiectul de lege urmează să fie examinat de Parlament şi în lectura a doua.

REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor