Justiție

Greva avocaților: Experții susțin că deputații s-au pripit cu amendamenul Bandalac

Video

De marţi, 15 iulie, timp de zece zile, avocații din Republica Moldova vor fi în grevă generală şi nu vor acorda niciun fel de asistenţă juridică. Spun că nu au fost consultaţi înainte de modificarea legii care guvernează domeniul lor şi îi cer preşedintei Maia Sandu să nu o promulge. Şi unii experţi în domeniul justiţiei cred că aceste schimbări legislative ridică semne de întrebare privind transparenţa procesului decizional.

Reprezentanţii Consiliului Uniunii Avocaţilor susţin că modificarea legii s-a făcut fără dezbateri şi fără consultarea lor. Mai mult, Dorin Popescu, preşedintele Uniunii, spune că unele amendamente la actul normativ afectează grav libertatea acestei profesii.



DORIN POPESCU, preşedintele Consiliului Uniunii Avocaților: Este încălcat dreptul avocaţilor de a alege şi de a fi ales. Avocaţii trebuie să decidă pe cine să îşi aleagă în funcţiile de conducere. Atunci când prin lege se restricţionează dreptul de a candida în anumite comisii doar din faptul că în ultimii trei ani au mai fost într-o comisie, este unul discriminatoriu. Această lege făcută clandestin, într-o zi, amendată şi votată în aceeaşi zi, fără să ne anunţe măcar, denotă că statul nu are nevoie de profesia de avocat liberă, independentă şi puternică.

Autoarea acestor modificări legislative, deputata PAS Efimia Bandalac, membră a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, susţine însă că independența profesiei nu este afectată, iar amendamentele sale urmăresc transparența, rotația în funcții și acces liber la mecanismele disciplinare, în linie cu practicile europene.  


EFTIMIA BANDALAC, amendamentelor la Legea cu privire la avocatură: (...) Conform legii, cei trei membri vor acționa în mod independent și nu pot primi indicații de la autoritatea care i-a desemnat. Mai mult, regulamentul care stabilește modul de desemnare va fi aprobat de Ministerul Justiției doar după consultarea Uniunii Avocaților, ceea ce garantează transparența și implicarea profesiei. Această formulă este o practică națională și europeană.

Unii experţi juridici cred şi ei că adoptarea acestor modificări la lege nu a fost transparentă.

ILIE CHIRTOACĂ, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: Orice proiect de lege trebuie să treacă prin procedura legislativă şi să fie expus unor consultări. Nu neapărat consultări largi, dar cel puţin cei care sunt vizaţi de acest proiect trebuie consultaţi. În această privinţă și nu doar în aceasta, cred că Parlamentul s-a grăbit pentru că asemenea amendamente trebuie discutate cu bresla.


ALEXANDRU BOT, avocat, expert în domeniul justiție și drept "WatchDog": Ceea ce s-a întâmplat în Parlament referitor de legea avocaturii lasă multe semne de întrebare. De ce era necesară o modificare atât de rapidă şi netransparentă la legea avocaturii, nu îmi e clar. Dincolo de faptul că aceste modificări au fost inserate, nimeni nu ştie cum acestea vor lucra.

Hotărârea Uniunii Avocaţilor prevede că greva generală ține până pe 25 iulie, când va avea loc un congres extraordinar al avocaților. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 2.150 de avocați.

REDACTOR: CARINA MULLER 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor