Politic

Milioanele ascunse ale partidelor politice: Blocul „Victoria” conduce topul

VIDEO

Unele partide politice din Republica Moldova ar fi cheltuit, anul trecut, cel puțin 20 de milioane de lei fără să declare aceste sume la Comisia Electorală Centrală. Cei mai mulţi bani ar fi fost folosiţi în acest fel de Blocul „Victorie” și Partidul Socialiştilor, potrivit celui mai recent raport prezentat de Asociaţia Promo-Lex. Niciun reprezentant al acestor partide nu a vrut să comenteze raportul. Nadia Mihuţă a studiat datele şi ne oferă mai multe informaţii.

NADIA MIHUŢĂ, jurnalist TVR MOLDOVA:

Potrivit Raportului privind finanțarea partidelor politice în Republica Moldova, în 2024, 36 de formaţiuni au raportat venituri totale de peste 70 de milioane de lei. Cei mai mulți bani i-au încasat Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor și Partidul Național Moldovenesc.

Principalele surse de finanțare rămân alocațiile de la stat, donațiile persoanelor fizice și juridice și cotizațiile membrilor. Monitorizarea realizată de Promo-LEX a scos însă la iveală cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei care nu au fost raportate la Comisia Electorală Centrală.

Cele mai mari cheltuieli ascunse ar fi fost ale Blocului politic „Victorie”, formațiune fără statut juridic, urmat de Partidul Socialiștilor, Partidul Național Moldovenesc, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Social Democrat European și Partidul „Viitorul Moldovei”.

Experții afirmă că banii ne-raportați ar fi fost folosiți pentru organizarea evenimentelor politice, dar mai ales pentru promovare online.

Astfel, peste 93% din cheltuielile estimate pentru publicitate pe internet au fost atribuite Blocului „Victorie”, condus de politicianul fugar Ilan Șor.

În acest context amintim că, recent, specialiștii au identificat cel puțin două mii de pagini false de pe Facebook, parte a unei campanii de dezinformare coordonate de Federația Rusă cu sprijinul direct al lui Șor, care ar fi costat peste 740 de mii de euro.

Compania Meta a blocat atât paginile oficiale de Facebook ale lui Ilan Șor, cât și conturile apropiaților săi, consideraţi ca făcând parte dintr-o organizaţie periculoasă.

Pe 14 iulie, începe oficial perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. Partidele care nu vor prezenta, până atunci, Agenției Servicii Publice lista completă a membrilor organelor executive centrale riscă să fie excluse din cursa electorală.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor