Social

„Vreau să descopăr frumusețea limbii române”: 100 de profesori alolingvi se vor instrui la Iași

„Vreau să descopăr frumusețea limbii române”: 100 de profesori alolingvi se vor instrui la Iași

100 de profesori de limba şi literatura română, care predau în şcolile alolingve, vor merge la instruire în România. Cursurile sunt organizate în colaborare cu Ministerele Educației și Cercetării din Republica Moldova şi România și Ambasada României la Chișinău.

ECATERINA DEDORUC, profesor de Limba Română, raionul Edineţ: Aşteptăm cu plăcere această întrunire deoarece sperăm la un schimb metodologic de lucru cu colegii noştri din România, să aflăm modul de viaţă a civilizaţiei române, să ne cultivăm graiul de care avem nevoie.


LUDMILA VARTA, profesor de Limba Română, raionul Briceni: Pentru a acumula experienţă eu cred că este o iniţiativă şi o propunere foarte bună pentru noi, profesorii care avem nevoie de mai multă comunicare cu cei care poartă limba română mai bine ca noi.


DUMITRIŢA MORARU, profesor, Comrat: Sunt tânăr specialist şi sunt la primul an de activitate. Mi se pare foarte interesant, chiar mi-am dorit foarte mult, vreau să descopăr mai mult civilizaţia română şi frumuseţea limbii române.


Cursurile se vor desfăşura la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi vor avea loc între 14 şi 31 iulie 2025. Acestea includ sesiuni de predare a limbii române, activităţi metodologice şi un program cultural cu vizite şi alte activităţi de cunoaştere a patrimoniului cultural şi istoric al oraşului Iaşi.


VALENTINA OLARU, secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Prin acest angajament, Ministerul Educaţiei doreşte ca oportunităţile de dezvoltare profesională pentru aceste cadre didactice să fie de aceeaşi intensitate pe care o oferim pentru profesorii de limbă română în şcolile cu predare în limba română.


OVIDIU VIOREL NĂFTĂNĂILĂ, prim-colaborator, Ambasada României în Republica Moldova: Am reuşit să adăugăm încă două universităţi. Astfel, centrele universitare de la Timişoara, Oradea, Braşov, Cluj, Iaşi, Suceava şi Galaţi îşi deschid porţile pentru participanţii din Republica Moldova şi acest lucru ne bucură în mod deosebit. Este încă o dovadă a faptului că România nu sprijină doar programele de educaţie şi de cercetare, dar sprijină la modul cel mai concret proiectul de integrare europeană al Republicii Moldova.


Anul trecut, 53 de profesori au participat la cursurile de la Iasi. În sistemul educaţional al Republicii Moldova sunt aproape 900 de cadre didactice care predau limba română în 255 de şcoli alolingve.


REPORTER: MĂDĂLINA COCIU

Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter