Justiție

Procedurile legate de moștenire au fost simplificate. Când intră în vigoare?

post-img
Foto-simbol

Procedurile legate de moștenire au fost simplificate în urma votului unui proiect de lege în a doua lectură, de 61 de deputați, pe 10 iulie, ca rezultat al recepționării mai multor solicitări din partea cetățenilor. Modificările legislative vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2026.

Autorii au propus reintegrarea soțului supraviețuitor în clasa I de moștenitori legali. Astfel, acesta va putea primi, pe lângă cota succesorală, și mobilierul și obiectele de uz casnic din locuința comună a soților în măsura în care acestea sunt necesare pentru menținerea gospodăriei.

O altă prevedere vizează posibilitatea ca orice persoană interesată să poată solicita instanței decăderea din dreptul de moștenitor. Circumstanțele care constituie temei pentru acest lucru urmează a fi constatate de instanța de judecată.

În cazul în care hotărârea instanței de judecată este emisă după primirea moștenirii, persoana decăzută din acest drept este obligată să restituie ce a primit, iar cota sa succesorală se va împărți egal între ceilalți moștenitori.

De asemenea, autorii au propus simplificarea regulilor de acceptare sau renunțare la moștenire, iar termenul prevăzut pentru acest lucru a fost extins la 12 luni.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor