Social

Familiile tinere din R. Moldova vor mai mulți copii, dar se confruntă cu nesiguranță financiară

Familiile tinere din R. Moldova vor mai mulți copii, dar se confruntă cu nesiguranță financiară

Astăzi marcăm Ziua mondială a populației, instituită acum 25 de ani de Adunarea Generală ONU. Un sondaj internațional realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie arată că, în general, familiile tinere își doresc mai mulți copii, dar sunt împiedicate de bariere sociale și economice. Şi în Republica Moldova scade, an de an, numărul nașterilor. Familiile de aici spun şi ele că şi-ar dori mai mulţi copii, dar se lovesc de lipsa de siguranţă privind ziua de mâine sau de veniturile insuficiente.

Raportul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie arată că milioane de oameni din toată lumea, în special tineri, nu își pot întemeia familii şi nu pot avea copii. Iar această situaţie se regăseşte şi în Republica Moldova. Motivele ar fi, în general, lipsa locurilor de muncă stabile şi bine plătite, costuri mari pentru îngrijirea copilului și locuință, lipsa asistenței medicale reproductive, incertitudinea provocată de conflicte, crize economice și schimbări climatice.


Dacă e să vorbim despre mine personal nu am cu cine. Dar în cazurile tuturor probabil nu este o stabilitate, este sută de procente părerea mea. Şi deja acest punct putem să îl dezvoltăm cum vreţi, condiţii, salarii mici.


Prima e financiar din considerentul acesta nu îşi permit mai mulţi copii. Chiar şi extraşcolarul sau undeva să îl duci costă şi te limitezi la ce ai. – Dar câţi copii v-aţi fi dorit dvs ? – Trei, patru, mai depinde şi de sănătate.


Eu tot mi-am dorit foarte mulţi copii, la moment nu am, dar îmi doresc. Cred că situaţia economică pe parcursul anilor şi stabilitatea probabil sunt unii dintre factori, dar deasemenea şi vârsta naturală şi probabil migraţia.


Eu mi-am dort totdeauna să am mulţi copii şi am născut cinci copii. Mama mea a avut 16 şi a trait până la 81 de ani.


Fondul Natiunilor Unite pentru Populaţie spune că sprijină Guvernul Republicii Moldova în elaborarea politicilor publice care susțin reziliența demografică și o viață mai bună pentru toți, în special pentru cei care visează la o familie.


KARINA NERSESYAN, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: Politicile prietenoase familiilor, politicile care oferă nu doar sprijin financiar, dar o reţea mai amplă persoanelor ca să le permită să îşi atingă obiectivele de fertilitate dorită şi numărul de copii dorit. Paternitatea să fie normalizată şi să fie promovată. Creşe la locul de muncă şi posibilităţi pentru familii să se extindă.


Specialiştii în demografie spun că autorităţile ar trebui să ofere locuri de muncă bine plătite şi condiţii sigure de trai pentru ca familiile să rămână în ţară şi să poată avea mai mulţi copii.


ANDREI DUMBRĂVEANU, demograf: Moldoveni sunt fecunzi în felul lor, dacă pleacă peste hotare au câte 3-4 copii,mai cu seamă când se duc în Franţa şi în ţările unde natalitatea unde este mult mai scăzută decât mortalitatea. Acolo este, o altă civilizaţie, o tehnologie, nivel de trai, ceea ce înseamnă sănătate până la urmă. Autorităţile ar trebui să le facă moldovenilor ceea ce au emigranţii când se duc peste hotare, mai multe libertăţi, mai multă cultură. Mai multe locuri de muncă bine plătite.


Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2024, s-au născut 23,6 mii copii, cu cca. 0,5 mii mai puțini comparativ cu anul precedent. Mai mult, în 2024 a crescut şi vârsta medie a mamei la prima naștere, ajungând la 26,8 ani, în creștere față de 2023, când a fost de 25,3 ani. TOT MAI PUŢINE NAŞTERI Naşteri 2023 24,1 mii de copii

Naşteri 2024 23,6 mii de copii


Sursa : Biroul Naţional de Statistică


În acelaşi timp, datele statistice mai arată că durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2024, a fost 72 ani, în creștere cu 0,1 ani comparativ cu 2023. Speranţa de viaţă a femeilor este de 76 de ani, în timp ce a bărbaţilor e de 67 de ani. SPERANŢA DE VIAŢĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA Durata medie a vieţii 72 ani

Femei 76,4 ani

Bărbaţi 67,6 ani Sursa : Biroul Naţional de Statistică


Scociologul Andrei Dumbrăveanu susţine că, în zece ani, populaţia Republicii Moldova s-a redus cu 400 de mii de locuitori, fiind acum de peste 2 milioane 381 de mii.


ANDREI DUMBRĂVEANU, demograf: 40 de mii au migrat în spre oraş şi restul 300 de mii şi ceva au migrat peste hotare. Asta ar însemna o regiune întreagă care ar cuprinde raionul Briceni. Ocniţa, Edineţ, Răşcani, Edineţ până la Soroca.


În prezent populația globală este de 8,19 miliarde de oameni şi se așteaptă să crească la aproximativ 8,5 miliarde în 2030.


REPORTER: IRINA MIHAILICI

Imagine: Iurie Rusu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter