Sub paravanul unei așa-numite „educații patriotice", sute de copii și adolescenți din regiunea separatistă, cu vârste între 9 și 18 ani, sunt îndocrinaţi în fiecare an în tabere de pregătire militară. Un studiu al experţilor Promo-LEX arată că educația militară se desfășoară și în două școli-internat specializate. Specialiștii trag din nou un semnal de alarmă, iar autorităţile condamnă aceste acţiuni şi susţin că monitorizează fenomenul de militarizare și ideologizare a educației în regiunea transnistreană.
Potrivit experţilor Promo-LEX, în 2025, îndoctrinarea în scoli si tabere capătă amploare în contextul desfășurării unui număr considerabil de activități dedicate unei sărbători instituite de autorităţile nerecunoscute din stânga Nistrului. Unul dintre principalele instrumente prin care se cultivă un climat profund militarizat și ideologizat îl reprezintă taberele și jocurile militare, la care participă anual sute de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani. Tabere precum "Tânărul patriot", "Marte", "Cazacioc" și "Cercetașul" sunt organizate de structurile separatiste în parteneriat cu organizații paramilitare, precum "Armata cazacilor de la Marea Neagră" sau "Uniunea veteranilor din Afganistan".
MIHAELA ŞERPI expert, Asociaţia Promo-LEX: Un procent important din aceşti copii care sunt recrutaţi în şcolile cu profil militar din regiunea transnistreană sunt copiii orfani, lipsiţi de îngrijirea părintească, şi copiii din media vulnerabile, la fel şi în aşa numita armată din regiune, majoritatea recruţilor sunt din grupul de risc ridicat.
Programul acestor tabere include exerciții de luptă, trageri cu pușca, aruncarea de grenade, lecții de istorie revizionistă, propagandă pro-război, proiecții de filme și realizarea de postere de propagandă. Copiii sunt organizați în "plutoane" conduse de veterani, locuiesc în corturi instalate în pădure și primesc hrană de la o bucătărie de campanie. Potrivit experţilor de la Promo-LEX, copiilor li se insuflă ideea falsă că Republica Moldova este un stat agresor, iar Rusia un garant al păcii și stabilității.
MIHAELA ŞERPI expert, Asociaţia Promo-LEX: Un exemplu în acest sens este recenta vizită pe care a făcut aşa-zisa ministra a Educaţiei din regiunea tranistreană unde s-a înţeles cu autorităţile de acolo în ceea ce priveşte plecarea copiilor în aşa-numitele tabere patriotice din Crimeea ocupată. În iunie 2025 câţiva copii din Bender au plecat în Crimeea ocupată
Autorităţile de la Chişinău condamnă fenomenul militarizării educației în regiunea transnistreană şi monitorizează acţiunile Tiraspolului.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Orice îndocrinare a copiilor este condamnabilă. E grav, evident că e grav. Autorităţile noastre cele care sunt competente şi care au atribuţii documentează lucrurile acestea şi vor interveni acolo unde este necesar să intervină.
ROMAN ROŞCA președinte, Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova: Orice fenomen de propagandă militară şi de militarizare a zonei este desigur un pericol la securitatea statului. Cel mai important lucru la etapă actuală este restabilirea zonelor necontrolate. La etapă actuală suntem în proces de negocieri.
În prezent, peste 81.000 de minori trăiesc sub influența structurilor nerecunoscute transnistrene și, implicit, a Federației Ruse. În fiecare an, aproape 1000 de activități cu caracter "militar-patriotic" sunt organizate pentru copiii și tinerii din regiune. Pregătirea militară de bază a fost, de asemenea, integrată în curriculumul școlar. În 2014, odată cu declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și anexarea ilegală a Crimeei, pentru prima dată, o echipă de elevi de la Liceul Teoretic Ucrainean din Tiraspol a participat la tabăra "Tânărul patriot".