Actualitate

Zelenski a mulţumit încă o dată României pentru sistemul Patriot

post-img
Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată României pentru sistemul Patriot furnizat în discursul său video de miercuri seară.

Liderul de la Kiev a invocat atacul din cursul nopţii de marți, care s-a petrecut foarte aproape de frontieră, avariind punctul de trecere de la Orlivka (Isaccea) și a cerut ca apărarea antiaeriană să fie asigurată în comun în zonele din vecinătatea ţărilor NATO, iar aceste ţări să contribuie la doborârea dronelor şi rachetelor ruseşti.

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită, un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna, securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski, potrivit TVR Info.


Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a continuat președintele ucrainean.

El a declarat că această atitudine este „absolut posibilă” şi a dat exemplul Orientului Mijlociu, când, în timpul atacurilor Iranului împotriva Israelului, „coaliţia internaţională a acţionat împreună” şi a interceptat rachete şi drone care ameninţau teritoriul israelian.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a spus Zelenski în context. „Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, a adăugat el insistând asupra ideii ca aliaţii din vecinătatea Ucrainei să le intercepteze acţionând de pe teritoriul propriu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter