Cultură

Moldovan Brands Runway revine pentru a celebra Cultural Rhythms

post-img
Moldovan Brands Runway

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține participarea brandului românesc LUNAR Laboratories reprezentat de tânărul designer Vlad Vraciu la ediția toamnă - iarnă a Moldovan Brands Runway care va avea loc în perioada 3-5 octombrie 2024, la MediaCor.

LUNAR Laboratories este un brand de îmbrăcăminte și accesorii fondat în 2022, la București, de către tânărul designer Vlad Vraciu. Viziunea creativă a brandului este inspirată din experiența sa în ingineria aerospațială, integrând linii unghiulare și forme dinamice din lumae obiectelor zburătoare în piese pret-a-porter. În plus, brandul are o puternică orientare către sustenabilitate, utilizând materiale precum denimul din bumbac natural și poliester reciclat, precum și topuri din bumbac natural sau bambus, toate fiind certificate OEKO-TEX, EcoVero, Global Recycled Standard și BCI (Better Cotton Initiative). În doi ani de la înființare, LUNAR Laboratories a prezentat colecții la Milano Fashion Week, Berlin Fashion Week (de două ori, pe calendarul oficial) și a închis seara la Romanian Fashion Week din acest an (Iași, România).

Moldovan Brands Runway revine în perioada 3-5 octombrie 2024, la Mediacor, pentru a celebra Cultural Rhythms, o temă dedicată fuziunii dintre tradiție și valori culturale a Moldovei și modă contemporană. Evenimentul va reuni 24 de designeri, cu 17 prezentări pe podium, 6 prezentări statice, 2 expoziții de artă și 2 spectacole exclusive. Conceptul ediției MBR AW24/25, Cultural Rhythms, se concentrează pe fuziunea tradițiilor adânc înrădăcinate ale Moldovei cu inovația modernă în modă. Tema reflectă un echilibru armonios între patrimoniu și esteticile contemporane, invitând designeri și artiști să reinterpreteze motivele culturale, măiestria artizanală și simbolurile locale printr-o perspectivă modernă. Scopul este de a celebra ritmul unic al identității culturale a Moldovei, poziționând-o în același timp în contextul modei internaționale, creând un dialog între trecut, prezent și viitor prin design, artă și modă. 

Designerii care își vor prezenta colecțiile pe podium: Altezza by L.Storojuc, NEDELCEV, VYAZ., Georgette, Ionel, Barbara Collection, Casa Cristea, Julia Allert, SANNAT, OK KINO, Valentina Vidrașcu, Caravasili, Lila, Flori de Mai, Lilia Ceaicovschi, EHO by Evgheni Hudorojcov, DZHUS (UA), SIDLETSKIY (UA) și LUNAR Laboratories (RO). Fiecare designer va aduce o viziune distinctă, îmbinând simbolismul cultural cu designul inovator. 

Evenimentul va include, de asemenea, o serie de activități satelit captivante, oferind o experiență imersivă care valorifică prezentările pe podium. Expoziția „Resonances”, prezentată de artiștii Victoria Viprada, Valentina Arcadi, Vika Tonu și Karen Grigorean, va explora intersecția dintre ceramică, multimedia și fotografie. Această expoziție, construită pe conceptul de rezonanță, subliniază echilibrul dintre artă și sunet într-o instalație multisenzorială. În plus, Expoziția Zaharia Cușnir va prezenta o colecție impresionantă de imagini din viața rurală a Moldovei, cu fotografiile lui Cușnir surprinzând esența vieții din satele moldovenești între 1955 și 1973. Aceste imagini oferă o privire intimă într-o epocă trecută, celebrând moștenirea culturală a Moldovei prin lentila unuia dintre cei mai remarcabili fotografi ai țării. MBR va găzdui, de asemenea, prezentări private de brand pe 3 și 4 octombrie, oferind oaspeților ocazia de a interacționa cu designerii într-un cadru non-conformist. Printre colecțiile prezentate se numără cele de la Pearl Code, Katea Gri, Misha, Yulia Efros și un spectacol special susținut de Julia Allert. Aceste evenimente oferă o privire în culisele creativității din spatele colecțiilor, acompaniate de băuturi și muzică într-o atmosferă intimă și relaxantă.

Participanții pot explora și mai mult moda la Pop-Up Shop-ul de la etajul 3 al Mediacor, unde vor găsi o selecție unică de branduri locale de modă și lifestyle. Spațiul va fi deschis pe durata evenimentului, oferind oaspeților șansa de a achiziționa piese unice de la designeri emergenți și consacrați. Pentru mai multe detalii, vizitați www.moldovanbrandsrunway.com

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter