Actualitate

Rezoluția care reafirmă sprijinul pentru reziliența Republicii Moldova în fața imixtiunii Rusiei înaintea scrutinelor din 20 octombrie a fost adoptată de Parlamentul European

post-img
Vot Parlamentul European

Întrunit în ședință astăzi, 9 octombrie, Parlamentul European a adoptat rezoluția care vizează reziliența Republicii Moldova înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie.

Din cei 665 de eurodeputați prezenți în sală, pentru adoptarea rezoluției au votat 508.

53 de europarlamentari s-au opus adoptării rezoluției, în timp ce 104 s-au abținut de la vot.

Rezoluția votată astăzi are denumirea: „Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE”.

Din textul rezoluției, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, pot fi extrase următoarele:

„Confirmăm sprijinul total al Parlamentului European pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru creșterea prosperității și siguranței în Moldova;

 Evidențiem progresele extraordinare realizate de Republica Moldova în domeniul reformelor, progrese care au dus la începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană;

 Condamnăm, în același timp, tentativele Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova ce vor avea loc pe 20 octombrie;

 Susținem, astfel, creșterea sprijinului european pentru Republica Moldova în combaterea acestor ingerințe, inclusiv prin creșterea resurselor pentru Misiunea de Parteneriat Civil a Uniunii Europene în Republica Moldova și creșterea alocărilor pentru Republica Moldova prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. 

 Susținem creșterea sprijinului financiar pentru Republica Moldova pentru a accelera procesul de reformare, modernizare și dezvoltare economică a țării înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană. 

 Concret, cerem adoptarea unul Plan European de Creștere pentru Republica Moldova și mai multe fonduri europene alocate acestei țări din viitorul Buget multianual al UE.

 În același timp, solicităm liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică”, se arată în rezoluție.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter