Extern

Rachetele rusești fac noi victime în rândul civililor. Două femei au murit şi alte zece persoane au fost rănite în Harkov

reportaj

Două femei au murit şi alte zece persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat azi dimineaţă de armata rusă asupra oraşului ucrainean Kupiansk din regiunea Harkov. Una dintre rachete a distrus clădirea muzeului din centrul orașului unde se aflau mai mulţi angajaţi ai instituţiei. Salvatorii au căutat toată ziua supravieţuitori sub dărâmăturile clădirii.

Potrivit administraţiei regionale din Harkov, în timpul atacurilor cu rachete asupra oraşului Kupeansk au fost ucise două angajate ale muzeului local. Câteva persoane rănite au fost internate la spital.

„Da, s-a întâmplat în timpul orelor de muncă. Doisprezece angajaţi se aflau în interiorul muzeului. Directorul e acum sub dărâmături.”

„Oamenii paşnici suferă zilnic, sunt răniţi. Loviturile au avut loc la ora 8.55. A fost lovit Muzeul de Istorie şi Etnografie.”

„Azi dimineaţă, au fost trei explozii. Eu mă aflam într-un alt sector la oficiul poştal. Chiar şi acolo clădirea oficiul se zguduia puternic chiar dacă exploziile au fost în centrul oraşului.”

Oraşul Kupiansk e situat la 8 kilometri de cel mai apropiat punct al liniei frontului din nord-estul Ucrainei şi e bombardat frecvent de armata rusă ca şi alte localităţi din apropierea zonei confruntărilor militare.

ANDRII KANASHEVYCH, şef al administraţiei militare, Kupiansk: „Precum anunţam şi la ştiri, în ultima perioadă situaţia s-a schimbat atacurile devenind mai rare, dar cu părere de rău, bombardamentele de azi au demonstrat că deocamdată e devreme să fim liniştiţi pentru că linia frontului se află la o depărtare de opt kilometri.”

Oraşul Kupiansk reprezintă un important nod feroviar din estul Ucrainei. Localitatea a fost ocupată de ruşi încă în primele luni de razboi şi eliberată de armata ucraineană în septembrie anul trecut. Oraşul e în mare parte devastat, iar majoritatea celor aproximativ 26 de mii de locuitori, câţi erau înainte de razboi, s-au mutat în alte regiuni ale ţării.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter