Actualitate

Campania TVR MOLDOVA "DE CE EU?": Clădirea Circului din Chişinău, restaurată cu bani europeni

Campania TVR MOLDOVA "DE CE EU?": Clădirea Circului din Chişinău, restaurată cu bani europeni

După zeci de ani în care a fost lăsată în paragină, clădirea Circului din Chişinău a fost salvată de la degradare datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană. În acest fel, edificiul, cu o architectură deosebită, a fost conservat. Lucrările au costat aproape 2 milioane de euro. Cum s-a schimbat la față Circul de stat din Chișinău, vedem în reportajul din cadrul campaniei TVR MOLDOVA "DE CE EU?".

Înainte de a începe restaurarea Circului se stat din Chişinău, un grup de specialişti a efectuat o expertiză tehnică detaliată a clădirii. Au utilizat scanarea 3D și au identificat astfel cele mai problematice puncte.

NATALIA CHICU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Lucrările vor începe cu demontare şi schimbarea acoperişului, schimbarea vitraliilor şi instalarea unui sistem modern de scurgere a apei. Elementele principale ale edificiului vor fi păstrate. Compania care va realiza lucrările de renovare se va ghida după un proiect realizat în format digital 3D, cu ajutorul unui laser. Echipamentul a calculat milimetric distanţe dintre elementele edificiului. "

Lucrările de conservare şi restaurare au început în 2023, cu o întărziere de un an și jumătate, din cauza pandemiei și a războiului. În prima etapă a fost reparat acoperișul circului, cupola și a fost înlocuită fațada vitrificată a clădirii principale.

NADIA MIHUŢĂ, jurnalist TVR MOLDOVA: "Lucrările de restaurare a cladirii Circului au început în luna martie. În 8 luni a fost schimbată învelitoarea cupolei și a fost reparat acoperișul de tip terasă.

ANDREI VASILACHE manager proiect: Unde ne afăm noi cu picioarele este acoperişul de tip terasă unde s-a scos straturile care au fost anterior, ele sunt deteriorate. Aici se restabileşte termoizolantul şi se face stratul de suport şi peste vor fi montate membranele bituminoase pentru asigurarea impermiabilităţii acoperişului".

Din cauza acoperișului deteriorat, pe arena mare a circului nu s-au organizat spectacole ani în şir. Acum, situatia e alta - sala e protejată de ploi și de umezeală. Cheltuielile au fost acoperite de Uniunea Europeană prin intermediul programului "Măsuri de consolidare a încrederii" și implementat de PNUD Moldova. Valoarea proiectului se ridică la 2,2 milioane de euro.

DANIELA GASPARIKOVA, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: "Suntem mândri că având sprijinul financiar al UE, PNUD a contruibuit la realizarea primilor paşi pentru conservarea uneia dintre cele emblematice clădiri din Chişinău - Circul".

NICOLAE BOICO, jurnalist: " Pe arena mare nu s-au organizat spectacole din 2022, din cauza acoperișului deteriorat. Acum, situatia e alta - sala e protejată de ploi și de umezeală. Chiar și acum, aici nu vor putea avea loc programe artistice, deoarece e nevoie lucrări de reparație în interior.

Cea de-a doua etapă a proiectului ar putea dura trei ani. Costul pentru finalizarea lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat la peste 11 milioane de euro.

ANDREI LOCOMAN, director general "Moldova Concert": "Noi vorbim despre un edificiu care are toate reţelele învechite. În primul rând, înlocuirea tuturor reţelelor. Asta înseamnă electrificarea, termoficarea, aerisirea, ventilarea. Dotarea acestei arene cu sunet, lumini, fotolii. La fel reparaţia holurilor".

ANDREI VASILACHI, manager de proiect: Documentația de proiect este divizată în 2 etape, prima care am făcut-o de conservare și a doua lucrările care mai urmează a fi realizate. În raport de finanțarea care va fi s-ar putea ca etapa a doua să fie divizată în sub etape. O estimare, a fost făcută când a fost realizat studiul de fezabilitate în 2019 şi cu părere de rău, acele cifre nu mai sunt valabile.

Circul de Stat din Chişinău a fost construit în 1981, iar pe atunci era al patrulea cel mai mare circ din lume. În 2002, a fost închis pentru renovare. Din 2014, spectacolele au fost reluate doar pe arena mică. În anul 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter