Parlamentul European s-a reunit azi într-o nouă sesiune plenară urmând să dezbată situaţia legată de războiul din Ucraina. Kievul continuă să beneficieze de sprijin militar din partea unor ţări europene, în timp ce altele ezită să facă acest pas.
RĂZBOIUL DIN UCRAINA, PE AGENDA PARLAMENTULUI U.E.
Parlamentul European s-a reunit azi într-o nouă sesiune plenară de 4 zile. Între principalele subiecte de pe agenda legislativului de la Strasbourg se numără cel legat de războiul din Ucraina şi de rezultatele summit-ului Consiliului European de săptămâna trecută la care liderii statelor membre ale Uniunii au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni impuse Rusiei de UE. Miercuri, președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, va ţine un discurs în legislativul european urmând să vorbească despre sprijinul de care are nevoie ţara sa care luptă împotriva agresiunii militare a Rusiei.
SPRIJIN MILITAR PENTRU UCRAINA
Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse. Tot azi, presa de la Madrid scrie că Spania ar urma să livreze Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard sporindu-şi sprijinul militar acordat Kievului. Însă ministerul spaniol al apărării a notat că o asemenea decizie încă urmează să fie dezbătută de autorităţi. Până acum, Spania a furnizat Ucrainei muniţii, echipament de protecţie individuală şi arme uşoare. Spania a cumpărat tancurile Leopard din Germania, ţară care trebuie să aprobe reexportul acestora. Însăşi Germania a fost criticată anterior de Kiev pentru întârzierea furnizării armamentului greu pe care l-a promis de câteva luni Ucrainei.
SURPLUS DE VACCINURI ANTICOVID ÎN U.E.
Zece țări din estul UE, inclusiv România, au cerut într-o scrisoare adresată Comisiei Europene să renegocieze contractele privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. Statele semnatare subliniază că în UE se înregistrează o cerere scăzută de vaccinuri în raport cu oferta inclusă în contractele semnate anterior de Comisia Europeană cu firmele farmaceutice. Astfel, cele zece state solicită rezilierea mai multor contracte pentru a proteja finanțele publice. Comisia Europeană a asigurat peste 4 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, iar numărul acestora e de aproape zece ori mai mare decât cel al locuitorilor UE.