A început sezonul afinelor, iar aceste fructe, tot mai populare datorită beneficiilor pentru sănătate, se vând bine, chiar dacă prețul e destul de mare. Totuși, oferta locală nu acoperă întreaga cerere, iar importurile din România și Ucraina completează nevoia de pe piață.
Oleg Rogac, din raionul Ocniţa, cultivă afini pe aproximativ un hectar. A pornit afacerea în 2018 şi, în acest an, spune că recolta este mai bogată și de o calitate superioară față de anii anteriori.
OLEG ROGAC, producător de afine: Avem aproape un hectar. Aşa e făcut planul de plantaţie. Anul acesta, arată bine, vor fi 3,5 tone. Cum va da Domnul, toamna se va număra bobocii. Vânzările sunt, unde bine, unde rău, ele ar trebui să coste mai mult, 160 de lei per kilogram nu e un preţ pentru ele.
Un kilogram de afine se vinde cu 150-230 de lei. Preţul destul de mare se explică prin faptul că afinul are nevoie de condiiţii speciale de creştere.
ANETA GANENCO, președinte, Asociația „Pomușoarele Moldovei”: Cultivarea afinului necesită soluri acide, dar în mare parte Moldova deţine soluri bazice conform PH-ului şi de aici cumva acest lucru reţine dezvoltarea acestor businessuri agricole. În 2024, afinul moldovenesc se vindea în pieţele agroalimentare cu 600 de lei. Creşterea ofertei a dus la faptul că noi începem sezonul cu 200-220 de lei care până la mijlocul sezonului scade până la 160 de lei. Totuşi, oferta autohtină de afine nu acoperă întreaga cerere şi este completată de importuri din România și Ucraina, la preţuri mai mici, spun comercianții.
VOX
Ea o să mai scadă cu timpul şi normal, deoarece din ce merge mai multă roadă se aduce şi o să mai scadă. Încă vreo săptămână, pe urmă, lumea poate să pună şi la congelator de-acum. Avem şi românească, avem şi moldovnească, depinde de care doreşte omul. – Care este direrenţa de preţuri dintre cele româneşti şi cele autohtone afine? – La 30 de lei diferenţa este asta românească de cea moldovnească.
Sunt foarte benefice afinele, dar când te mai uiţi la preţuri, oleacă te mai gândeşti, să-ţi îndeplineşti pofta sau nu.
Ştiu că afinele sunt foarte bogate în vitamine. Preţul este cam puţin exagerat. Eu sunt în Germania şi acolo 3 euro, 2 euro. Aici chilogramul e 200. 200 sunt aprope 10 euro. Mi se pare cam mult.
Prima plantație de afini în Republica Moldova a fost înființată în 2014 şi în prezent se estimează că sunt cultivate aproximativ 100 de hectare cu acest arbust. La nivel mondial, consumul de afine se apropie de cel al căpșunilor și ar putea chiar să-l depășească, spun specialiștii.
Fructe de la cultivatori autohtoni pot fi găsite, în acest weekend, în Parcul „Alunelul”, la târgul "Cămara Fest" din Chișinău.
Evenimentul promoveză producătorii locali și tradițiile românești, oferind vizitatorilor o gamă variată de produse artizanale şi gastronomice.
REPORTER: GABRIELA SULEAC Imagine: Dumitru Lupu