Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, EMIL DRUC
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Bună seara şi bine v-am găsit la Interviurile Telejurnalului. Astăzi, suntem la Vilnius şi discutăm cu ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Excelenţa Sa, Emil Druc. Domnule Druc, bună seara. Pentru început, cum se vede perspectiva europeană a Republicii Moldova de aici, din Lituania?
Excelenţa Sa EMIL DRUC, ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Aş începe cu faptul că Lituania este unul dintre susţinătorii cei mai ai activi ai integrării europene ai Republicii Moldova. Ne acordă în acest sens asistenţă permanentă. Sunt diferite proiecte pe care le implementăm și care sunt orientate spre implementarea achizului comunitar în toate domeniile: economie, comerț, justiție, agricultură, mediul înconjurător. În toate aceste sectoare, sunt anumite proiecte care sunt orientate spre pregătirea terenului pentru viitoarele negocieri de aderare. Este un sprijin politic acordat de Lituania în discuția cu celelalte state membre și la Bruxelles, pentru că, cunoașteți, acum este o discuție aprinsă pe marginea exercițiilor noastre de screening, pregătirea condițiilor de demarare a negocierilor, precum și această discuție între statele membre. Majoritatea ne sprijină, inclusiv Lituania.
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Aceste două ţări au pornit din aceeaşi gară doar că au mers pe drumuri diferite. Cum a reuşit Lituania să ajungă atât de repede ţară membră a UE şi ce lecţii are învăţat Republica Moldova?
Excelenţa Sa, EMIL DRUC ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Da, într-adevăr, elementul principal care ne-a lipsit nouă în această perioadă a fost anume perseverența și determinarea de a obține independența reală.
Independenţa sau restabilitarea independenței pe care și-au declarat-o la 11 martie 1990 și de la această zi nu s-au limitat doar cu aceste declarații, dar au pornit în fapte construirea acestei dependențe, dependența de sursele energetice, dependența politică, economică, socială și au dat un exemplu. Iar un exemplu Lituania l-a dat și prin faptul de perseverența și determinare, pentru că declarându-și dependența în martie 1990, deja în 1995, adică doar la cinci ani de la declararea independenței, au depus cerere de aderare. Deci, în acest cinci ani, s-au pregătit și au mers pe această cale de integrare europeană și atlantică.
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Vorbind despre energia acestei ţări şi despre depedenţa faţă de resursele Federaţiei Ruse. Cât de independentă este, din punct de vedere energetic, Lituania şi ce a făcut în acest sens?
Excelenţa Sa EMIL DRUC, ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Această independență este deja completă dacă considerăm că deconectarea de la sistemul electroenergetic, BREL, din care a făcut parte până nu de mult, atunci cu această operație putem spune definitiv că Lituania este absolut independentă de orice sursă. Pentru a deveni independenţi definitiv, în ceea ce priveşte sursele de energie electrică, noi trebuie să avem și obligația de a decupla sistemul vechi, sovietic, energetic, ceea ce au au făcut cu câteva luni în urmă Lituania. Dar, vă spunem, această independență este mai de mult decât a fost declarat acum, pentru că din primii ani de independență ei și-au creat interconecțiuni energetice cu țările Uniunii Europene. Ei au un cablu subacvatic cu țările scandinnave care le asigură bună parte aprovizionarea cu energie electrică.
A fost o conductă de gaz cu Polonia, care le aproviziona gazul din Polonia. Adică, treptat, ei această independență și-au redus-o pe parcurs cu anii. Astăzi, definitiv, cum ați întrebat, este complet independentă de sursele din afară. Mai mult decât atât, ea va fi curând și capabilă să exporte energie regenerabilă, pentru că ei sunt foarte performanți în acest domeniu, atât în ceea ce priveşte producerea energiei, cât și stocarea energiei regenerabile.
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Şi Lituania, la fel ca şi Republica Moldova, se confruntă cu un val fără precedent de dezinformare. Să ne spuneţi cum face faţă Vilnius-ul acestui război hibrid?
Excelenţa Sa EMIL DRUC, ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Ei sunt foarte rezilienți, lituanienii, la orice dezinformare, pentru că au un fel de imunitate înnăscută, care le-a fost caracteristică întotdeauna. Desigur, presiunea este mare, a fost și continuă. Războiul hibrid nu are frontiere, dar efectul acestui fenomen este aproape neobservant. Nu se observă, deși dacă luăm, drept criteriu, scrutinele parlamentare, prezidențiale, se observă în aceste campanii, sunt anumite opinii care ar aparţine și alte puncte de vedere decât cele tradiționale. Adică, nu este absolut 100% de diviziune consensuală asupra unui proces sau altul. Deci, la fel ca în orice democrație sănătoasă, există o diversitate de păreri, dar nu afectează mersul ferm de dezvoltare democratică. Are capacitate de a discerne ceea ce este fals, ce este informație care poate fi luată în considerare sau nu. Deci, trebuie să punem accent sau să depunem eforturi educaționale din grădinițe, școlile primare, etc., ca să spunem adevărul despre istorie și adevărul despre ce înseamnă stat democratic, ce înseamnă democrație autentică, ce înseamnă viața bună, să deosebim binele de răul, ca să nu mai apară la noi viziuni după cum sunt.
VADIM CHEPTANARU jurnalist TVR MOLDOVA: Cum reuşeşte Lituania să îşi protejeze securitatea, având în vedere că are la graniţă doi vecini precum Federaţia Rusă şi Belarus. Aş vrea să vă mai întreb, Excelenţă, dacă s-a mai intensificat în ultima vreme influenţa spionajului rusesesc în această ţară?
Excelenţa Sa EMIL DRUC ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Foarte bună întrebare. Totul se bazează iarăși pe statul de drept, adică statul de drept acolo unde funcționează legea și previziunile legale. În cazul când un asemenea agent străin are destul de probe pentru a fi reținut, legea își spune cuvântul. Deci, nu există derogări, nu există alte căi de ocolirie a legii. Deci, orice acest agent, spion care va fi prins, el va fi pedepsit conform legii.
Deci, acesta este motivul sau condiția fundamentală, pentru a contracararea oricărui delict. Dacă eu mă angajez într-o faptă necuvincioasă, cu conștiință că oricum nu va fi nimic, atunci pot face orice. Aici, indiferent de culoare, indiferent de subtext, deci, legea își spune cuvântul. Justiția este vocală și eficientă, efectivă. Probabil că din cauza asta e și reziliența. Indiferent de postul pe care îl ocupă sau de influența sau de autoritatea acestei persoane care, din moment ce pot fi de la președinte, prim-ministru sau orice autoritate în stat, dacă a comis un delict, nu neapărat politic, de orice natură, intervine imediat cuvântul legii.
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Lituania îşi aprofundează suportul pentru securitatea Republicii Moldova. Ştim că Vilnius a donat mai multe drone ţării noastre. Cât de importantă ar putea fi expertiza Vilniusului pentru Chişinău, mai ales în drumul european al Republicii Moldova.
Excelenţa Sa EMIL DRUC ambasadorul Republicii Moldova în Lituania: Noi avem o cooperare, cum am spus, bilaterală în toate domeniile, de la începutul întrevederii, agricultură, mediu, economie, medicină, inclusiv între ministerele apărării. Este o cooperare, nu de azi, este de mai mulți ani și foarte benefică. Lituania asistă Ministerul Apărării în pregătirea cadrelor. Deci, noi avem permanent un contingent de militari care își fac studiile, aici, la Academia Militară din Lituania. Sunt schimburi de delegație, schimburi de expertiză, de training în anumite domenii.
Este o cooperare anumită de asistență în care Lituania asistă forțele noastre armate, ca și celelalte state membre, în sporirea capacităților de reziliență, de apărare, aţi menţionat donaţia de drone. Mai mult, Lituania contribuie prin fondurile europene. Noi beneficiem de o asemenea asistenţă, spre exemplu, European Peace Facilities, care este iarăși orientat spre consolidarea capacităților noastre de apărare. Deci, această cooperare este periodic analizată, periodic ajustată la anumite etape, în funcție de sarcinile imediate.
Desigur, noi în procesul de integrare europeană avem și dimensiunea de securitate și apărare, care presupune sporirea capacităților noastre. Și în acest proces de integrare, sigur avem nevoie și de experiență lituaniană, așa cum o avem în domeniul energiei generale, economiei, sau în domeniul finanțelor, gestionării finanțelor publice, sau medicinei, când e vorba de ajustare la achizul comunitar.
Deci, și pe domeniul apărării și securității, există anumite sectoare care se cer spre ajustare de la Republica Moldova, să se integreze mai rapid în acest sistem de securitate și apărare europeană.
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: Excelenţă, vă mulţumim mult că ne-aţi acordat acest interviu. Doamnelor, Domnilor, au fost Interviurile Telejurnalului, rămâneţi în continuare cu TVR MOLDOVA. Seară frumoasă să aveţi, pe curând.