Extern

Inteligența artificială, folosită de Israel pentru paza instalațiilor de exploatare a gazului din Marea Mediterană

post-img
imagine simbol

Oficialii israelieni profită din plin de sistemele de inteligență artificială, pentru a preveni atacuri teroriste asupra obiectivelor strategice. De exemplu, instalațiile de exploatare a gazului din Marea Mediterană sunt păzite de sisteme autonome, care detectează în timp util posibile atacuri lansate de teroriști.

Uriașele depozite de gaze naturale descoperite în Marea Mediterană în ultimii 15 ani, în largul costelor israeliene, au transformat Israelul într-un exportator de energie, transmite stiriletvr.ro.

Dar instalațiile amplasate în Marea Mediterană au devenit noi ținte ale teroriștilor, așa că oficialii israelieni se bazează acum tot mai mult pe drone autonome și pe inteligența artificială pentru a-și proteja interesele economice.

Guy Gerasy, reprezentant al unei companii de drone: "Practic, este o platformă total autonomă, asta înseamnă că nu trebuie să o pilotăm noi, ea zboară singură, operatorul doar monitorizează platforma, dar dronă zboară singură şi adună singură date. (...) Sistemul analizează toată cantitatea de ţinte din zonă. Pot fi sute, o mie, nu contează, este o maşinărie şi poate lansa alerte asupra unei ţinte specifice."

Imaginile difuzate de oficiailii israelieni arată cum o dronă lansată din Liban încerca să lovească instalațiile de exploatare a gazului ale Israelului, din zona economică maritimă. Drona a fost doborâtă la timp.

Oren Guter, reprezentant al unei companii: "Avem această dronă puternică. Ne permite să fim oriunde pe scena (maritimă) şi ne oferă o imagine clară pe distanţe foarte, foarte mari."

Aceste aparate apără o zonă maritimă mai mare decât suprafața terestră a Israelului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter