Presa transnistreană a publicat vineri dimineață imagini cu locuitori ai regiunii, care protestează la Râbnița, Dubăsari și Bender. Potrivit reprezentanților autorităților constituționale, aceste acțiuni fac parte din agenda cunoscută a Moscovei de a crea tensiuni și a escalada situația în Zona de Securitate.
Potrivit presei transnistrene, câteva sute de locuitori din Bender manifestă la ieșirea din oraș spre Chișinău. Cei adunați își exprimă nemulțumirea față de pretinsele încercări ale autorităților constituționale de a prelungi criza energetică din Transnistria.
În realitate, criza energetică în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost provocată de decizia gigantului rusesc, Gazprom, de a opri livrările de gaze pe malul stâng al Nistrului.
Deși Tiraspolul acuză Chișinăul că blochează livrările de gaze în Transnistria, distribuitorul local, Tiraspoltransgaz, refuză asistența acordată de Moldovagaz la procurarea gazelor de pe piața europeană.
Operatorul transnistrean insistă ca plata pentru cumpărarea gazelor și transportarea lor până la hotarul cu Republica Moldova să fie făcută de anumite companii private. În fapt, Tiraspoltransgaz își asumă achitarea doar pentru transportarea gazelor în rețeaua gestionată de Moldovagaz.
Până în acest moment, a fost relativ certă livrarea gazelor prin Natural Gaz DC, variantă respinsă de autoritățile constituționale, care impun ca furnizarea să fie făcută în conformitate cu acordul din 2021 dintre Gazprom și Moldovagaz. Cea de-a doua variantă - livrarea de gaze printr-o firmă cipriotă - nu s-a confirmat.
Pe deasupra, Ambasada Rusiei la Chișinău a informat Ministerul Afacerilor Externe că a furnizat gaze în Republica Moldova până la 1 ianuarie 2025. Pe acest fundal, Tiraspolul și-a întețit atacurile la adresa președintei Maia Sandu, acuzând-o că blochează aprovizionarea cu gaze a regiunii.