Actualitate

Maia Sandu: Acordul de securitate cu UE este un acord umbrelă pentru conlucrarea pe care o avem în domeniul securităţii

video

Uniunea Europeană va ajuta instituţiile din domeniul securităţii şi apărării Republicii Moldova, să devină mai reziliente în faţa provocărilor cibernetice, informatice şi hibride în contextul situaţiei geopolitice din regiune. Preşedintele Maia Sandu a precizat că acestea sunt prevederile de bază ale acordului de parteneriat semnat, la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles.

floare carpet

MAIA SANDU, preşedinte, Republica Moldova: Este un acord umbrelă pentru activităţile pe care le avem, pentru conlucrarea pe care o avem în Uniunea Europeană, în domeniul securităţii”. În baza acordului semnat la Bruxelles, specialiştii europeni vor oferi Republicii Moldova experienţa şi consultanţa necesară pentru face faţă provocărilor de securitate care vin din exterior, inclusiv a tentativelor de destabilizare. MAIA SANDU, preşedinte, Republica Moldova: „Este important ca să creştem rezilienţa noastră ca stat. Rezilienţa instituţiilor şi rezilienţa cetăţenilor. Pentru că noi, fiecare dintre noi trebui să înţelegem care sunt riscurile, pericolele şi să putem să ne protejăm mai bine pe tot spectrul. Şi combaterea dezinformării şi să consolidăm instituţiile statului”. Acordul prevede inclusiv cooperarea militară, dar se referă, în primul rând, la schimbul de experienţă între cele două părţi, susţine şeful delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks. EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Nu este nimic stipulat în materie de finanţare. Spre exemplu, dacă în cadrul cooperării noastre se acorda ca până acum sprijin forţelor armate, în măsura polibilităţii, aşa va fi şi în continuare. Nu este stipulat nimic concret”. Republica Moldova şi Uniunea Europeană a încheiat, pe 21 mai, un parteneriat de securitate și apărare. Ministrul de externe de la Chişinău, a precizat că acordul nu prevede dislocarea trupelor străine în R.Moldova, în caz de pericol iminent sau modificarea statului de neutralitate.

Documentul nu are statut de tratat internațional, ci este bazat pe angajamente politice. Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un parteneriat de Securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter