Politic

Startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - R. Moldova. Ce este important să cunoaștem

Startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - R. Moldova. Ce este important să cunoaștem

Astăzi, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova. Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care este și șeful al delegației și negociatorul-șef al procesului de negociere a aderării Republicii Moldova la UE, a explicat pe pagina sa de Faceebook, importanța aceastei conferințe pentru parcursul european al R. Moldova.

ZFR

„Conferința Interguvernamentală este un reunine la care se iau decizii în procesul de negociere între statele membre ale UE și țara candidată. La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere, propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare - un moment istoric pentru țara noastră. 

La reuninea din 25 iunie vor fi reprezentate toate cele 27 de state memebre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene - și noi în calitate de țară candidată. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean, iar întrunirea va fi prezidată de Ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie, ” a declarat Cristina Gherasimov. 

 Șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian a explicat că: „La prima conferință se adoptă cadrul de negociere. Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implimentării reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese, iar „Poziția Generală de Negociere” este un document în care R. Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare  stabilite în cadrul de negociere. ” 

Secretarul de Stat al Guvernului pentru Integrare Europeană, Rodica Crudu menționează: „Imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening, și anume screening-ul bilateral - piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise. Astfel, la sfârșitul acestui exercițiu vom avea o imagine clară, cât de pregătiți suntem să implimentăm legislația europeană la noi acasă.”

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter