Extern

Angela Gramada, despre posibilele scenarii post electorale în Georgia

Impact Global/ Georgia

Goergia ar putea repeta anul 2020, în care membrii opoziției, care au reușit să depășească pragul electoral, au refuzat să-și ia mandatele, iar asta înseamnă că alegerile trebuie declarate nule și să fie organizate alegeri noi. De această părere este Angela Grămadă, președinta ESGA, care a participat în cadrul emisiunii „Impact Global”. Opinia a fost exprimată după ce partidul pro-rus „Visul Georgian” a acumulat peste 54% din voturi, iar opoziția a contestat rezultatele acestor alegeri.

Referindu-se la anul 2020, când a avut loc o situația similară în Georgia, Angela Grămadă spune: „Atunci a urmat o perioadă foarte lungă de incertitudini în Georgia. A urmat și acea perioadă în care Charles Michel (n.r. președintele Consiliului European) a început să viziteze foarte mult capitala, orașul Tbilisi, pentru că el a încercat să fie mediatorul între opoziție și „Visul Georgian”. Până la urmă, deputații sau membrii Mișcării Naționale Unite atunci au luat mandatele de deputat și a urmat o perioadă foarte lungă de negocieri până în primăvara anului 2021. Și odată cu aceste negocieri finalizate, s-a format guvernul și a fost depășită temporar acea criză politică prin care a trecut Georgia atunci”, spune Angela Grămadă. 

Experta spune că, ca și acum, când există șanse mari ca oamenii să organizeze proteste de proporții, și în 2020 au fost organizate manifestări în masă: „De ce? Pentru că oamenii simpli, cetățenii cu drept de vot și-au simțit lezate tocmai aceste drepturi politice, și au ieșit în stradă și-au cerut opoziției să nu cedeze în fața „Visului Georgian”. Cred că acest scenariu se va repeta, pentru că opoziția actuală pe care o avem în Georgia,  nu putem să o comparăm cu ceea ce a existat anterior. Contextul este unul diferit. Doi, ea încă nu s-a asanat complet, adică nu are încă suficient de mulți factori care să probeze că poate să conducă strada, poate să organizeze proteste în masă atât de mari, încât acestea să fie diferite față de ceea ce a existat în anul 2020. Da, oamenii au ieșit într-un număr mai mare la aceste alegeri decât la alegerile precedente, dar opoziția nu a reușit să scoată la alegeri 70% din populație, așa cum dădeau experții că ar fi bine, ca aceste alegeri să nu poată să fie falsificate. Prezența la vot de 58% și un pic nu a oferit suficient de mult spațiu pentru partidele de opoziție, cu adevărat de opoziție, să nu permită „Visului Georgian” să falsifice suficient de mult încât să dețină acea majoritate parlamentară confortabilă, nu neapărat constituțională, dar una confortabilă în viitorul Parlament de la Tbilisi.”

Citește și: Georgia/alegeri: Partidul de guvernământ Visul Georgian conduce cu 54% din voturi. Opoziţia spune că ţara se îndepărtează de UE

Angela Grămadă: „Visul Georgian” - arma hibridă a Rusiei în alegeri

Alegeri Georgia: Preşedinta Zurabişvili a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele

Emisiunea Impact Global poate fi urmărită mai jos: 

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter