Extern

VIDEO. Anthony Blinken, vizită surpriză la Kiev. A treia de la invazia Rusiei în Ucraina

post-img
Antony Blinken și Dmitro Kuleba
Sursa foto: cnn.com

Secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Kiev, miercuri, într-o vizită surpriză, prima pe care o face în decurs de un an în capitala ucraineană și a treia de la invazia Rusiei în Ucraina, conform CNN și The Guardian., scrie hotnews.ro.

ZFR

În această dimineaţă s-a aflat că Blinken este deja la Kiev, după ce cu o zi în urmă presa aflase neoficial despre această posibilă vizită, însă Departamentul de Stat nu a dorit să comenteze.

Sosirea lui Blinken are loc în aceeaşi zi în care forţele ucrainene au reuşit să respingă un atac rusesc cu rachete asupra capitalei ucrainene. Este cea de-a treia vizită a secretarului de stat american de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

Antony Blinken se va afla în capitala ucraineană timp de două zile şi este de aşteptat să anunţe un nou pachet de asistenţă americană în valoare de peste 1 miliard de dolari, potrivit Reuters. El se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Vizita lui Blinken are loc la câteva zile după ce preşedintele Zelenski şi-a demis ministrul Apărării, la începutul acestei săptămâni, pe fondul mai multor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile militare, şi în timp ce contraofensiva militară ucraineană se intensifică în sud-estul ţării.

Presa americană a citat frecvent oficiali americani sub anonimat care au criticat contraofensiva ca fiind prea lentă şi prost planificată, ceea ce a iritat oficialii ucraineni.

ZFR

Un oficial american a declarat pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, că Blinken doreşte să obţină o evaluare directă a contraofensivei cu ocazia acestei deplasări. 

„Cred că ceea ce este cel mai important este să obţinem o evaluare reală de la ucrainenii înşişi”, a declarat oficialul. „Vrem să vedem, să auzim cum intenţionează ei să avanseze în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter