Extern

UPDATE. Armata israeliană confirmă. Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost lichidat

post-img
Yahya Sinwar

UPDATE. Armata israeliană a confirmat că l-a ucis astăzi pe Yahya Sinwar într-o operațiune în sudul Gazei: „După finalizarea procesului de identificare a cadavrului, se poate confirma că Yahya Sinwar a fost eliminat”, a declarat IDF citat de Sky News.

Decesul liderului Hamas, Yahya Sinwar, a fost confirmat și de ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Politicianul israelian Benny Gantz a declarat că „cercul este închis, dar misiunea nu s-a încheiat” după confirmarea morții lui Yahya Sinwar, transmite Sky News.

Într-o postare pe X în care felicită armata israeliană pentru uciderea liderului Hamas, Gantz a mai spus că IDF va „continua să opereze în Fâșia Gaza pentru anii următori”.

„Acum trebuie să se profite de seria de realizări și de eliminarea lui Sinwar pentru a obține întoarcerea răpiților și înlocuirea conducerii Hamas”, a adăugat el.

Știrea inițială

Armata israeliană a afirmat că „verifică” dacă liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost „eliminat” într-un atac în Gaza, transmit publicațiile internaționale. Yahya Sinwar este considerat cel mai dur și radical lider Hamas, un obstacol în calea încetării focului între organizația teroristă palestiniană și Israel.

Presa ebraică citează poliția israeliană afirmând că trupul lui Sinwar a fost identificat după dinți. Nu există nicio declarație oficială a poliției în acest sens, precizează Times of Israel, potrivit G4Media.

Hamas nu a comentat deocamdată informațiile potrivit cărora armata israeliană l-ar fi ucis pe Yahya Sinwar. Nici gruparea și nici Israelul nu au confirmat identitatea celor uciși în timpul unei operațiuni militare în Gaza în cursul zilei de astăzi, potrivit The Guardian.

Președintele american Joe Biden este ținut la curent cu verificările efectuate de Israel pentru a stabili dacă liderul Hamas Yahya Sinouar a fost ucis în timpul operațiunii din Fâșia Gaza, a declarat joi un înalt oficial american, citat de agenția AFP.

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat că Marea Britanie încă așteaptă confirmarea din partea Israelului că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis.

„Eu unul, nu voi plânge moartea unui lider terorist ca Sinwar – cineva care a fost responsabil pentru atacul terorist de pe 7 octombrie”, a comentat el, citat de BBC

Healey a menționat că el și guvernul sunt conștienți de faptul că „a declanșat nu doar cea mai neagră și mortală zi pentru poporul evreu de la al Doilea Război Mondial, ci că a declanșat mai mult de un an de conflict și un nivel intolerabil de victime civile palestiniene”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter