Actualitate

Votat de Parlament: Va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate

Votat de Parlament: Va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate

Procuratura Anticorupţie şi cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale vor fi comasate. Crearea noii institutii a fost aprobată în prima lectură cu votul a 61 de deputaţi, chiar dacă a fost criticată de experţi şi societatea civilă. Deşi proiectul de lege a fost dezbătut timp de trei ore, majoritatea parlamentară nu a convins opoziţia să-şi dea votul. Autorii proiectului promit că până la a doua lectură, va fi solicitată şi opinia Comisiei de la Veneţia.

IGOR CHIRIAC deputat, PAS: „Acest proiect de lege vine să creeze o rpocuratură puterniocă, vine să creeze o procuratură cu mai mulţi procurori, cu un număr mai mare de procurori de investigaţie, specialişti capabili să facă faţă acelro ameninţări, inclusive să lupte cu coruoţia mare. Să ofere acele rezultate pe care le asteaptă societatea. Societatea asteaptă ca dosarele de rezonanţă să aibă o finalitate. Anume acest proiect de lege este în scopul fortificării”.



Legea prevede inclusiv modificarea codului de procedură penală. Competenţele care erau anterior date celor două procuraturi vor trece la noua institutie care va avea aceleaşi competenţe. Proiectul de lege nu a fost lipsit de critici. Fosta preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, susţine că există riscul ca noua instituție să rămână nefuncțională, mai ales într-o perioadă electorală sensibilă


LILIAN CARP, deputat, PAS: „Eu nu văd cum unii procurori, bandiţi obraznîe din ăştia vor fi scoşi din sistem. Așteptarea care o am eu și societatea ca în acest proiect de lege să existe pârghii ca acești bandiți obraznici să nu mai fie în procuratura nou creată. Eu am anumite temeri că dacă votăm în forma care este, bandiții se vor putea regăsi mai departe în sistem”.


IGOR CHIRIAC deputat, PAS: „Eu nu spun că proiectul de lege este ideal, el trebuie îmbunătățit și între prima și a doua lectură să discutăm toate îngrijorările”.


OLESEA STAMATE deputat, PAS: „Asemenea reforme nu pot fi făcute în grabă şi din punctul meu de Vedere ar putea periclita dezideratul şi parcursul nostrum european. Pe această cale drai colegi că îndemn să soliciăm opinia Comisiei de la Veneţia”.


VLAD BATRÎNCEA deputat, BCS: „Tot ce faceţi voi acum nu este despre lupta cu corpţia, ste încă un act din acele măsuri în dorinţa de a controla justiţia. Fracţiunea blocului nostru nu va susţine acest proiect de lege”.




ADRIAN CHEPTONAR deputat, PAS: „La toate instituţiile când au venit la Parlament şi ne-au spus tot vedem, dar iată legea nu ajunge. Cum trebuie haideţi să modificăm, lucrăm împreună, facem grup de lucru si modificăm lege. După iar nu ajunge. Încă odată modificăm. Nu, fraţilor, până aici a mers ostaşul, s-a terminat de astăzi înainte mănuşile able le aruncăm şi vă reformăm noi pe voi. Altfel o să fim din nou ţara procuraturii lui Plahotniuc.


Votul electronic a dat bătăi de cap dar deputații au votat după metoda veche, ridicând mână. Înainte de a ajunge pe masa deputaţilor, Procuratura Anticorupţie a analizat iniţiativa deputaţilor şi a constatat că reprezintă un pericol pentru securitatea naţională. De altfel, schimbarea a fost criticată şi de experţi. Fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, sustine că reforma nu va îmbunătăți lupta împotriva corupției, ci va genera instabilitate. Iar preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, spune că transferarea dosarelor într-o altă secţie ar putea genera consecinţe grave.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter