Angajații care urmează să iasă la pensie, dar nu au acumulat minimum 15 ani de vechime în muncă – necesari pentru a beneficia de pensia minimă de la stat – își pot cumpăra stagiul de cotizare. Un an în plus în carnetul de muncă costă, în 2025, peste 20.000 de lei. Mecanismul este util, mai ales pentru cei care au muncit peste hotare, fără forme legale, sau care au perioade lipsă în istoricul contribuțiilor sociale.
În acest an, un an de stagiu costă 20.518 lei pentru persoanele fizice și 5.226 lei pentru proprietarii de terenuri agricole. Suma a fost majorată cu aproape 3.000 de lei față de anul trecut. Contractul poate fi semnat inclusiv online, fără a merge fizic la CNAS. Plata se poate face integral sau în rate.
Potrivit Clarei Sorocean, șefă a Direcţiei generale de evidenţă a contribuţiilor individuale din cadrul CNAS, contractul de asigurări sociale poate fi încheiat cu persoanele care nu sunt pensionari în sistemul public și care au perioade lipsă în contul de cotizare.
„Aceste perioade pot fi asigurate retroactiv, începând cu 1 ianuarie 1999. Important este ca persoana să nu fie deja pensionată.”
Deși suma poate părea mare, mulți consideră că este o investiție necesară.
„Când ești tânăr, 20 de mii pe an nu pare mult. La bătrânețe poate fi un ajutor important.”
„Eu i-aș sfătui, dacă au posibilitate, să cumpere anii acum cât se poate. Bătrânețile se apropie,” spun unii dintre respondenți.
Alții adaugă că deja au început să contribuie pentru rudele aflate aproape de vârsta pensionării.
„Tatăl meu îi achită mamei ca să aibă o pensie mai bună.”
Cu un stagiu complet de cotizare de 40 de ani, o persoană poate primi în prezent o pensie de aproximativ 3.300 de lei lunar. Cei care reușesc să acumuleze doar 15 ani de vechime – fie prin muncă efectivă, fie prin cumpărare – vor beneficia de cel puțin jumătate din această sumă.
Totuși, stagiul cumpărat nu este valabil pentru alte tipuri de pensii.
„Perioada inclusă prin contract se ia în calcul doar pentru pensia la limită de vârstă. Nu contează pentru pensia anticipată sau pentru cea de dizabilitate,” precizează Clara Sorocean.
În 2024, au fost semnate 720 de contracte de asigurare socială. De la începutul acestui an, alți 210 moldoveni au ales să își cumpere vechimea în muncă pentru a se asigura că vor beneficia de pensie.
Reporter: Olga Sarivan
Imagine: Artiom Cereseu