Dacă ajungeți prin nordul țării, puteți vizita Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, pentru că aveți ce vedea. Aici este locul în care s-a născut marele pictor Igor Vieru și în care a continuat să muncească feciorul său, Roland Vieru.
Muzeul are două nivele și păstrează mii de exponate inedite. Expozițiile amenajate vorbesc despre istoria și tradițiile locului. Cea intitulată „Portul meu e o mărturie a neamului meu în eternitate" aduce în prim-plan valorile strămoșești care ne definesc identitatea.
SVETLANA PINTEA muzeograf: În ultimii ani, am avut diverse expoziții, inclusiv ale membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. Au fost expuse lucrări ale studenților de la Universitatea „Ion Creangă”, iar domnul Victor Țetco, pictor din Drochia și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, și-a expus și el creațiile.
ALEXANDRA POSTOVAN directoarea Muzeului din Drochia: Ne aflăm în sala mică, unde sunt expuse lucrări ale elevilor de la Universitatea „Ion Creangă". Anual, studenții fac practică la noi în raion. Avem un acord de colaborare cu Universitatea „Ion Creangă", iar studenții au ca scop să picteze obiectivele din raion, ghidați de noi în selecția obiectivelor turistice. Aceștia merg la fața locului și pictează obiectivele propuse.
În fiecare toamnă, muzeograful Svetlana Pintea adună pănuși de porumb, le prelucrează, după care organizează ateliere pentru copiii din oraș.
Unul dintre cele mai atractive exponate este o catedrală în miniatură, confecționată din coji de pâine, de un locuitor al orașului. Bărbatul a muncit la ea timp de doi ani.
SVETLANA PINTEA, muzeograf: Ne aflăm în „Casa Mare" a Muzeului Drochia. În dreapta mea este o expoziție de icoane ortodoxe foarte vechi, toate donate de locuitorii raionului Drochia. Cea mai veche icoană are peste 150 de ani și se numește „Icoana Fără Chip”. În spatele meu se află o veritabilă perlă a „Casei Mari", o miniatură a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului" din orașul Drochia, realizată din coajă de pâine.
Aici mai puteți vedea o colecție de costume naționale, specifice zonei, precum și rochii de mireasă, vechi de peste o jumătate de secol, dar și covoare, precum și alte obiecte vechi.
SVETLANA PINTEA muzeograf: Aici avem un butoi de peste un secol, folosit la prepararea untului. Se turna smântână proaspăt aleasă și se bătea o jumătate de oră, până când se formau primii grăunței de unt, oferind gospodinelor puțină pâine cu unt.
Acest muzeu impresionează, atât prin amplasarea, în mijlocul naturii, cât și prin colecțiile prețioase. Iar dacă ajungeți pe acolo, nu ezitați să-l vizitați.
Reporter: Svetlana Naforniță
Imagine: Ghenadie Stoianov