Actualitate

România reacționează la controversatele declarații făcute de ex-președinte rus, Dmitri Medvedev, după ce R. Moldova a obținut statutul de ţară candidat la UE

post-img
România și Republica Moldova
Sursa foto: tv8.md

România reacționează la controversatele declarații ale fostului președinte rus, Dmitri Medvedev, făcute după ce Republica Moldova a obținut statutului de ţară candidat la aderarea europeană. Potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, comentariile Moscovei fac parte dintr-o retorică falsă şi sunt o dovadă a frustrării conducerii Federaţiei Ruse.

După ce ieri fostul preşedinte al Rusiei şi actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a făcut o serie de declaraţii agresive privind parcursul european al Republicii Moldova, astăzi ministerul de Externe al României a venit cu o reacţie. Replica de la Bucureşti a apărut după ce oficialul de la Kremlin s-a referit la o posibilă unire a Republicii Moldova cu România.

REACŢIA MINISTERULUI ROMÂN DE EXTERNE LA DECLARAŢIILE LUI MEDVEDEV: „Declarațiile lui Dmitri Medvedev... fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică”.

Amintim că, ieri, Dmitrii Medvedev a publicat pe canalul lui de Telegram un interviu în care spune că Republica Moldova s-a aşezat la un rând lung să adere la UE şi, din acest motiv, devine actual un alt model de aderare la Uniune: crearea unei noi Românii Mari. 

Oficialul rus a adus drept unic argument hora în care s-au prins deputaţii din România şi Republicii Moldova, sâmbăta trecută, la Chişinău, după şedinţa comună a celor două Parlamente. Deocamdată, autorităţile de la Chişinău nu au venit cu o reacţie la ameninţările oficialilor de la Moscova privind întreruperea livrărilor de energie. 

În schimb, o replică a venit şi de la ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, care a transmis că, cităm: "Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări către alte state".

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter