Actualitate

Soluția pentru doborârea dronelor rusești care survolează România. MApN a publicat proiectul de lege care ar rezolva situația

post-img
Dronă

După discuțiile despre legalitatea doborării dronelor rusești care survolează teritoriul țării, Ministerul Apărării a publicat un proiect de lege care să clarifice modul în care se desfășoară operațiunile militare pe timp de pace.

„Legislația națională în vigoare nu cuprinde prevederi care să reglementeze desfășurarea unor operații militare pe timp de pace, pe teritoriul național”, se arată în proiectul de lege publicat pe site-ul ministerului, scrie ziare.com.

După ce mai multe drone și fragmente de drone au ajuns pe teritoriul României, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă o dronă va intra în spaţiul aerian românesc având o ţintă civilă sau militară, acea dronă va fi doborâtă.

Totuși, proiectul legislativ asigură un cadru mai clar în care se pot lua aceste acțiuni militare.

„Prin desfășurarea unor operații naționale sau internaționale pe teritoriul statului român se instituie un răspuns gradual, proporțional și preventiv de apărare, în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat vecin, ocupării prin mijloace militare a acestuia sau a unor părți din teritoriu, instituirii de blocade sau a oricăror acțiuni care vin în contradicție cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu dreptul internațional”, spune proiectul de lege.

Orice misiune militară care răspunde la un pericol extern „se realizează în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului, a vieții și integrității fizice a cetățenilor și a organizării comunităților umane”, potrivit proiectului.

Textul complet al proiectului de lege inițiat de MapN:

Proiect lege privind misiunile militare pe timp de pace 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter