Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova respinge acuzațiile autorităților ruse privind presupusa discriminare a cetățenilor ruși și promovarea rusofobiei pe teritoriul Republicii Moldova, calificându-le neîntemeiate și lansate cu scopul de a diviza societatea moldovenească.
„Spre deosebire de Federația Rusă, Republica Moldova respectă în totalitate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate, etnie sau limbă”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac.
„Autoritățile moldovenești se ghidează strict după principiile statului de drept și normele internaționale privind protecția drepturilor omului. Cât despre așa-numitele „amenințări” privind un scenariu similar cu cel din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate astfel de declarații provocatoare. Acestea nu contribuie la un climat de securitate și dialog în regiune, ci alimentează tensiunile și instigă la ură”, a adăugat reprezentanta ministerului.
În același timp, Tatiana Barac a îndemnat cetățenii moldoveni să nu se lase manipulați de „aceste narative maligne”.
„Republica Moldova rămâne angajată în promovarea dialogului pașnic și a cooperării constructive, bazate pe respect reciproc și respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor”, a subliniat ea.
Pe 20 decembrie 2024, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a publicat un raport cu privire la „încălcarea drepturilor cetățenilor și compatrioților ruși în țări străine”, în care denunță pretinsa tendință a Chișinăului spre „susținerea ideologiilor neonazismului și a discriminării rasiale”.
Moscova condamnă cursul pro-european al Chișinăului, care „presupune ruperea completă a legăturilor istorice și culturale cu Rusia”. În raport se denunță pretinsele acțiuni ale Occidentului de a atrage Republica Moldova „într-o coaliție de rusofobi înflăcărați”.
În realitate, pretinsa „rusofobie”, imputată Republicii Moldova, cât și Occidentului în general, reprezintă o narațiune falsă lansată după anexarea Crimeii în 2014, se spune într-o analiză publicată pe pagina Ambasadei SUA la București.
„Rusofobia nu a fost o problemă de îngrijorare majoră pentru Ministerul rus de Externe sau pentru instituțiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina”, se menționează în sursa citată. „Afirmațiile de rusofobie persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să joace rolul victimei, când acesta este de fapt agresorul.”