Gazprom a anunțat oficial că, începând cu 1 ianuarie 2025, nu va mai livra gaz Republicii Moldova. Chiar dacă toate volumele de gaz rusesc erau direcționate către regiunea transnistreană, acest lucru va afecta şi regiunea de pe malul drept al Nistrului, pentru că se cumpără energie electrică de la Cuciurgan. Detalii la acest subiect are colegul meu, Vadim Cheptanaru! Vadim, bună seara! Te ascultăm!
VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Într-adevăr, compania rusă Gazprom a notificat astăzi Moldovagaz cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 8, ora Moscovei. Potrivit notei de informare, decizia vine ca urmare a neîndeplinirii de către Moldovagaz a obligațiilor de plată stipulate în contractul în vigoare. Gazprom a subliniat că reducerea livrărilor la "zero metri cubi pe zi" va rămâne în vigoare până când compania va primi un răspuns scris oficial din partea Moldovagaz privind o altă înțelegere.
Prim-ministrul Dorin Recean a scris pe o reţea sociala că această decizie confirmă, încă o data, intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Potrivit premierului, Rusia folosește energia ca armă politică, transformând în ostatici oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează, prin armata staționată ilegal. Recean a mai scris că Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor iar ţara este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului.
Directorul interimar al Moldovagaz a precizat că a luat act de decizia Gazpromului. El a subliniat că Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze ce vor acoperi integral consumul regiunii de pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025. Vadim Ceban a mai declarat pentru TVRMOLDOVA că pretinsa datorie către Gazprom este de peste 800 milioane de dolari pentru malul drept iar pentru regiunea trabnsnistreană, de circa 11 miliarde de dolari. Reamintim că, până acum, consumatorii din stânga Nistrului achitau un preţ derizoriu pentru gazele naturale, iar datoriile formate sunt considerate ale Chişinăului.”